Fotbal, Cupa UEFA : Mutu – decisiv pentru Fiorentina. Contra – marcator cu Bayern, dar eliminat


Intră acum și în grupul de

PSV Eindhoven – Fiorentina          0 – 2

Meci dificil în Olanda, pentru Fiorentina. Dar, cum imposibilul nu exista, Fiorentina si-a jucat cartea cum a stiut mai bine. Cum rezultatul înregistrat în prima mansa a sferturilor Cupei UEFA nu îi îndreptatea sa se considere apriori calificati, Mutu si coechipierii sai au abordat partida contra PSV cu mult pragmatism. Pornind de la 1-1 în tur, italienii erau nevoiti sa înscrie, daca voiau sa mearga în semifinale. Si au reusit acest lucru chiar de doua ori, prin Adrian Mutu.

Prima reusita a decarului nationalei noastre a survenit în minutul 38, dupa lovitura libera acordata pentru faultul lui Salcido asupra lui Pazzini. De la 30 de metri, Mutu nu i-a lasat nici o sansa portarului advers, sutând cu sete în dreapta acestuia, fara sperante pentru aparatorul buturilor olandeze.

Gomes avea sa mai fie învins o data de atacantul român, în minutul 53. Dupa ce portarul celor de la PSV se opune lui Pazzini, într-un duel unu la unu, el nu mai poate face nimic în fata românului, care înscrie cu toata opozitia a doi aparatori adversi.
PSV – Fiorentina 0-2, scor neschimbat pâna la final. O calificare mare pentru echipa italiana, care îi ridica românului si mai mult cota. Mutu si-a facut abonament la gol si dovedeste ca este într-o forma de zile mari, indiferent ca evolueaza la nationala sau la echipa sa de club.

În semifinalele ce se vor disputa pe 24 aprilie si 1 mai, Fiorentina va întâlni Glasgow Rangers, în timp ce Bayern München îi va înfrunta pe rusii de la Zenit Sankt Petersburg.

 

Getafe – Bayern München  1 – 1

Joi a fost seara golurilor românilor în Cupa UEFA. Daca Adrian Mutu a reusit dubla pentru echipa sa, Cosmin Contra a înscris din nou împotriva celor de la Bayern München. Un gol care a dus Getafe aproape de victorie. Din pacate, masina germana de jucat fotbal a reusit sa se comporte din nou precis, avansând în semifinale exact când toata lumea o credea eliminata.

Un meci de infarct înca din minutul 5, când, dupa promitatorul 1-1 din tur, spaniolii s-au vazut nevoiti sa joace partida de acasa în inferioritate numerica. De la Red a fost eliminat pentru fault asupra lui Klose, care se îndrepta spre poarta gazdelor.

 Getafe însa si-a folosit „arma secreta”, iar aceasta nu a dat rateuri. Cosmin Contra înscrisese împotriva celor de la Bayern la München în tur. El a facut-o si în fata propriilor suporteri. În minutul 44, conationalul nostru avanseaza pe flancul drept al lui Bayern, intra în suprafata de pedeapsa si îl învinge pe Kahn cu un sut din seria celor care l-au facut celebru.

Sperantele de victorie au durat pâna în minutul 89. Deja, Contra parasise terenul, înlocuit în minutul 66 cu Mario Cotelo. Cu un minut înainte de terminarea timpului regulamentar, sufocata de iuresul bavarez, apararea lui Getafe a cedat, iar Ribery a trimis meciul în prelungiri, înscriind pentru 1-1.

Ei bine, în prima dintre cele doua reprize de câte 15 minute, Getafe a mai gasit puterea sa marcheze, si înca de doua ori, în minutele 91 si 93, prin Casquero si Braulio. Dar nu a fost suficient, desi scorul de 3-1 s-a mentinut pâna în minutul 115. Atunci însa a iesit la rampa Luca Toni si a redus din handicap, pe o greseala a portarului Pato. La 3-2, tot spaniolii mergeau mai departe. Dar germanii au dovedit înca o data ca stiu sa lupte pâna în ultima secunda. Si chiar atunci acelasi Luca Toni si-a trecut dubla în cont, spulberând visul echipei lui Contra. 3-3 si germanii merg mai departe, datorita golurilor mai multe înscrise în deplasare. Getafe se opreste în sferturi, dar Contra are de ce sa fie mândru: a dat doua goluri împotriva uneia dintre fortele Europei, Bayern München.

 

Sporting Lisabona – Glasgow Rangers    0 – 2

Sporting s-a crezut prea usor calificata dupa ce obtinuse, la Glasgow, un rezultat de egalitate, 0-0 contra celor de la Rangers. Meciul din Portugalia s-a dovedit cu totul altceva decât anticipau cei de la clubul care l-a lansat în fotbalul mare pe Cristiano Ronaldo, pe vremea când antrenor acolo era Loti Boloni.

Timp de 60 de minute, nici una dintre cele doua combatante nu a reusit sa înscrie. Sterilitatea parea cuvântul de ordine si al returului, dupa ce marcase meciul tur. Dar iata ca Darcheville nu a fost de acord cu aceasta stare de lucruri.

Când mai era jumatate de ora de joc, francezul de 32 de ani a reusit sa deschida scorul pentru echipa sa. Veteranul nascut în Guiana franceza a fructificat centrarea primita de la Steven Davis, trimitând balonul în poarta, cu piciorul stâng. 0-1 si portughezii erau nevoiti sa iasa la atac, pentru a înscrie cele doua goluri de care aveau nevoie pentru calificare.

S-a dovedit prea greu pentru ei. Oaspetii nu s-au lasat dominati, iar defensiva lor s-a dovedit imposibil de trecut. Mai mult, Rangers a încheiat meciul de la Lisabona în stil de mare echipa: în minutele de prelungire, Steven Whittaker l-a deposedat pe Abel si l-a învins pe Rui Patrício dupa o cursa superba. Sporting – Rangers 0-2 si scotienii merg mai departe. Pentru ca, desi se spune ca sunt zgârciti, de data asta au fost mai generosi, la goluri, decât portughezii…

 

Zenit St. Petersburg – Bayer Leverkusen           0 – 1

Dupa senzationala victorie cu 4-1 chiar pe “BayArena”, Zenit Sankt Petersburg avea de îndeplinit o formalitate pe pamânt rusesc: sa nu piarda la patru goluri diferenta. Lucru care s-a si întâmplat de altfel, Bayer Leverkusen reusind sa câstige partida, dar doar cu 1-0.
Nemtii au marcat în minutul 18 un gol datator de sperante prin lovitura de cap a lui Bulykin, însa biletele pentru semifinale erau departe. Rusii puteau egala în minutul 54 la ocazia lui Sirl, dar si dupa o ora de joc, la lovitura libera executata de Arsavin.
În cele din urma, meciul s-a încheiat cu victoria la limita a oaspetilor, desi rusii puteau scoate un punct pentru coeficient daca fostul elev al lui Mircea Lucescu, Tymoschuk, nu rata o lovitura de pedeapsa scoasa de Pogrebnyak cu cinci minute înainte de final. Scor final 0-1 si sezonul de vis al campionilor din Rusia continua.


Intră acum și în grupul de