Duminica Floriilor – Invierea lui Lazar


Intră acum și în grupul de

Minunea învierii lui Lazar a uluit cetatea Ierusalimului, a declansat un entuziasm rascolitor si i-a determinat pe fruntasii iudeilor sa hotarasca grabnic uciderea Mântuitorului. Iisus a plecat din cetatea Ierusalimului,    într-un tinut aproape pustiu, în cetatea Efraim, o cetate de refugiu. Cu sase zile înainte de Paste, Mântuitorul a revenit în Betania împreuna cu Apostolii Sai. La aflarea vestii ca Iisus vine la Ierusalim, i-a iesit în întâmpinare o mare multime de oameni dornici sa-L vada împreuna cu Lazar cel înviat. În mijlocul unei mari multimi, Iisus sedea pe mânzul unei magarite. Oamenii au alcatuit o procesiune mareata si L-au însotit peste Muntele Maslinilor si peste Valea Chedronului în strigate de mare bucurie. Multi dintre ei Îi asterneau hainele în cale, iar altii purtau ramuri de finic, mirt si salcie. Nu cu mult înainte îl înviase pe Lazar. Se cauta o explicatie a aparitiei acestui profet. Se descoperea ca era urmas al regelui David. Aparent, era o zi a triumfului, dar nu a triumfului pe care îl dorea Iisus. El ar fi dorit sa triumfe asupra inimilor oamenilor. I se facea acum, la intrarea în Ierusalim, o primire de fals profet. Visul tuturor era eliberarea de romani, de stapânitorii straini. Ei  L-au primit pe Iisus ca pe unul care, fiind din neamul lui David si întrând în Ierusalim, trebuia sa se proclame rege, sa-i elibereze în sfârsit de sub stapânirea romanilor. Era exact ceea ce nu gândea Mântuitorul.

În Duminica Floriilor se împart la biserica ramuri de salcie si se pun acasa la icoane.

Pe parcursul anului se întrebuinteaza contra bolilor, iar batrânii spun ca apara contra grindinii si furtunii. Se pun ramuri verzi de salcie pe morminte. Se încing stupii cu salcie luata de la biserica pentru ca stupul sa rodeasca din belsug.

În ziua de Florii se înghit mâtisoarele de salcie pentru a fi scutit de dureri în timpul anului. Se spune ca asa cum va fi ziua de Florii, tot asa va fi si în ziua de Pasti.

Cu Duminica Floriilor intram în Saptamâna Sfintelor Patimi.


Intră acum și în grupul de