Apel public pentru aducerea Coroanei Reginei Maria la Suceava


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava intentioneaza sa deschida expozitia „Coroana Reginei Maria – un simbol al României reîntregite” în perioada 10-20 mai, joi, institutiei fiindu-i comunicata de catre Muzeul National de Istorie a României suma de asigurare care se ridica la 25 milioane de euro. „La polita de asigurare se adauga transportul si paza piesei. În aceste conditii, facem un apel public catre potentialii sponsori suceveni, pentru ca riscam ca aceasta piesa sa nu poata fi prezentata la Suceava. Suma care ne mai este necesara se ridica la 195 milioane lei vechi”, a declarat directorul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, în cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca piesa este catalogata ca facând parte din categoria tezaur, valoarea de asigurare fiind una foarte mare, peste asteptari.

„Directia de Cultura Suceava ne-a comunicat ca va suporta o parte din asigurare, suma fiind imensa. Nu ne asteptam la asa o valoare de mare, în conditiile în care asigurarea la Bratarile dacice era de un milion de euro, la fel ca si la Coroana de otel a regelui Carol. Ar fi pacat sa nu o aducem, caci sucevenii merita. Ar fi pentru prima data când Coroana Reginei Maria ar fi scoasa dupa 1922”, a declarat Emil Ursu.  

Coroana Reginei Maria a fost comandata la Paris, la atelierul bijutierului Lucien Falize (una din cele mai renumite case de bijuterii). Proiectul coroanei a fost realizat de pictorul român Costin Petrescu, si a fost publicat în revista „România Noua” din 4 august 1921. Comanda si proiectul coroanei, cât si aurul românesc din care s-a lucrat coroana, au fost trimise la Paris la 5 august 1921, prin colonelul Drossu de la Palatul Regal. Conform comenzii, coroana trebuia lucrata în stil bizantin, din aur si cu monturi de pietre semipretioase. Coroana a fost finalizata în luna septembrie 1922, iar costul executiei a fost de 64.820 franci si cântareste cca 2,8 kg.

Coroana a fost purtata de regina Maria la Abla Iulia, pe data de 15 octombrie 1922, când ea si sotul sau Ferdinand au fost încoronati ca suverani ai României Mari – dupa Unirea din 1918.

Înaintea ceremonialului încoronarii de la Alba-Iulia, atât coroana de otel cu care a fost încoronat regele Ferdinand, cât si coroana reginei Maria, au fost sfintite în catedrala, de catre patriarhul Miron Cristea.

Potrivit lui Emil Ursu, la data de 18 iulie 2008 se împlinesc 70 de ani de la decesul reginei Maria, care a trait 63 de ani. Cu doua zile înaintea mortii, aceasta s-a aflat pe pamântul Bucovinei, la Cernauti, reîntorcându-se din Germania.

Regina Maria a primit si o serie de distinctii straine si românesti, cum ar fi: Ordinul Legiunea de Onoare – Franta, Ordinul Crizantemei – Japonia, Ordinul Al Kemal – Egipt, Ordinul Sf. Sava – Regatul Sârbo-Croato-Sloven, Ordinul Steaua României.

Regina Maria a purtat anterior casatoriei numele Maria Alexandra- Victoria, principesa de Marea Britanie si Irlanda, s-a nascut pe data de 17 octombrie 1875 la Eastwell – Park. În privinta ascendentei, acesta a fost nepoata reginei Victoria – pe linie paterna, nepoata tarului Alexandru II al Rusiei.

Pe data de 29 decembrie 1892, aceasta s-a casatorit cu principele Ferdinand.       


Intră acum și în grupul de