UE finanțează la Siret, cu 7,3 milioane de euro, un centru de pregătire comun româno-ucrainean pentru situații de urgență cu bază aeriană


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene, vicepremierul Sevil Shhaideh, a anunțat, marți, că a fost aprobat de Comisia Europeană (CE), primul sumar de proiect mare de infrastructura finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014 -2020.

„Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranță a populației și a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătățirea instruirii comune și a acțiunilor de cooperare în managementul situațiilor de urgență”, a spus vicepremierul la Iași.

Ea a arătat că proiectul are un buget de 7,3 milioane euro și va fi derulat în județele Suceava, Maramureș, Satu Mare, Botoșani, Tulcea din România și oblasturile Cernăuți și Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgență în Oblastul Cernăuți și Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgență în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina).

„În următoarea perioadă, liderul și partenerii săi vor dezvolta cererea de finanțare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârșitul anului 2017, documentația integrală va fi transmisă CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului să fie demarată în prima parte a anului 2018”, a declarat Shhaideh.

Șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat pentru News Bucovina că proiectul vizat se referă la înființarea, la Siret, a unui centru de pregătire și antrenament.

El a spus că acest centru va avea și helioport și că vizează pregătirea pompierilor militari pentru intervenții în situații de urgență.

Primăria orașului Siret a predat în decembrie 2016 Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava un teren din strada Sucevei care va gazdui primul centru strategic de pregătire pentru pompierii militari din România.


Intră acum și în grupul de