Deputatul PSD Cătălin Nechifor: Prea multe școli nu au autorizație ISU, iar termenul de conformare este 30 iunie. „Cât ar mai dura până să fim în regulă măcar în zona de autorizare la incendiu?”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, și-a exprimat, marți, îngrijorarea privind situația școlilor din țară în condițiile în care la 500 de zile de la momentul Colectiv peste 6.300 de unități școlare din țară nu au autorizație ISU.

 

„Cine nu înţelege istoria, riscă să o repete, sau cum momentul Colectiv nu a reuşit să schimbe mentalitatea, măcar în zona siguranţei la incendii”, notează Nechifor pe pagina sa de socializare după ce ce a participat la un grup de lucru în cadrul Comisiei de administraţie publică pe tema‎ prorogării termenului privind apărarea împotriva incendiilor.

Nechifor, vicepreședinte al Comisiei de administrație publică a arătat că la această ședință au participat ministrul secretar de stat, Raed Arafat, şi doi colonei ai IGSU Mureşan şi Dragne.

„Practic, legea în vigoare este legea 307 din 2006, doar că până la Colectiv şi chiar şi după nu prea a fost luată în seama, atât în zona privată cât şi în cea publică. Aşa că, iată deja trecute 500 de zile de la tragedia de la Colectiv, suntem în situaţia de a avea încă 6.376 de şcoli fără autorizare specifică securităţii la incendiu. Asta nu înseamnă că nu s-a făcut nimic până acum, ba chiar da, pentru că momentul noiembrie 2015 însemna doar 1.295 de şcoli autorizate din cele peste 19.000 din ţară (deci doar 7%). Dar problema e alta şi anume aceea că până acum s-a prorogat termenul de conformare deja de două ori şi pe bună dreptate ne întrebăm cât ar mai dura până să fim în regulă măcar în zona de autorizare la incendiu”, a menționat deputatul sucevean.

El a arătat că situația actuală se înregistrează în condiţiile în care, în majoritatea cazurilor, valoarea investiţiei pentru a realiza conformitatea este de 2000 (două mii ) lei cea mai mică, mergând până la câteva zeci de mii pentru lucrările mai complexe.

„Am apreciat azi deschiderea ministrului Arafat, că de obicei, şi a celor doi reprezentanţi IGSU şi cred că singura concluzie este că nu poate fi acceptată o nouă prelungire, o nouă prorogare, pentru că, în această situaţie, nu am face altceva decât să lungim această perioada de incertitudine în mod inutil”, a mai spus Nechifor.

El a amintit că de la excesul de zel din zilele imediat următoare tragediei de la Colectiv s-a ajuns acum că doar 2.735 de şcoli au executat lucrările de conformare pentru lupta contra incendiilor, dar nu deţin acte oficiale prin care să demonstreze în fapt executarea acestora, multe pentru că se plătesc poliţe politice de noul primar fostului primar care a executat lucrările, dar acestea nu i se mai recunosc prin recepţie de către noul edil.

„Una din concluziile mele este aceea că, totuşi, cineva trebuie să îşi asume şi responsabilitatea, că primarii cred că au dat banii solicitaţi, că inspectoratele şcolare ştiau situaţia şi că directorii au încercat să rezolve”, a mai scris Nechifor.

Vicepreședintele Comisiei de administrație publică a subliniat că este aproape clar că data de 30 iunie, termenul final pentru conformare, nu se va modifica, amenzile vor fi usturătoare şi pentru cei care nu au făcut nimic până acum, mai precis un număr de 958 de şcoli din peste 19.000 la nivel naţional, nu au aproape nicio şansă să rezolve până atunci lucrările de confomare, din cauza termenelor destul de lungi care sunt de respectat atunci când achiziţia publică se face pe sistemul electronic de achiziţii publice.

„Ar fi păcat ca sacrificiul celor de la Colectiv să fi generat doar modificări politice”, a concluzionat Cătălin Nechifor.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de