Flutur: „Micul Voroneț” se ridică acum la Viena. Un preot sucevean construiește o replică mai mică a bisericii Voroneț în apropierea gării vechi din Viena


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a informat, vineri, plenul Consiliului Județean Suceava despre participarea sa la Viena la evocarea parlamentarilor bucovineni din Dieta imperială și a menționat că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române de la Viena și a aflat că în oraș se construiește o replică de dimensiuni mai mici a Bisericii mănăstirii Voroneț.

„M-am întâlnit și cu reprezentanții Bisericii noastre la Viena. Nu știu dacă știți, dar la gara veche din Viena, Biserica Ortodoxă a primit o porțiune de teren de la Primăria Vienei unde construiesc micul Voroneț, o biserică pe modelul bisericii Voroneț pe care vor să o picteze cu picturile mănăstirii Voroneț. E un ansamblu întreg acolo”, a spus Flutur.

El a menționat că de acest proiect se ocupă preotul Emanuel Nuțu, fiul preotului paroh de la Gura Humorului, Mircea Nuțu.

Președintele CJ Suceava a mai spus că foarte mulți români vin la Viena la întâlniri cu reprezentanți ai autorităților din România și consideră că CJ Suceava ar trebui să se gândească la încheierea unui parteneriat cu o regiune din Austria așa cum este cel cu regiunea germană Schwaben.

Flutur a spus că a găsit un respect deosebit pentru Bucovina acolo, la Parlamentul Austriei și consideră că întreg plenul CJ Suceava ar trebui să meargă la sediul Parlamentului imperial din Viena.

„Să mergem pe urmele înaintașilor noștri acolo, că merită”, a spus Flutur.

„Îmi doresc foarte mult să mergem cu toții, plenul Consiliului Județean Suceava să vizităm Parlamentul vechi de la Viena că merită. Clădire din 1878. O clădire impresionantă, cu 516 locuri de parlamentari”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că a identificat  locurile din 1911 ale deputaților bucovineni români care au fost evocați în cadrul unei ședințe speciale.

Flutur a spus că a invitat parlamentarii austrieci în județul Suceava și crede că ar trebui început un schimb de experiență, subliniind că sunt foarte multe documente interesante despre inițiativele și actitatea parlamentarilor români din Dieta de la Viena.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de