Emil Ursu: La Suceava veneau în comunism foarte mulți turiști străini. Ceaușescu dorea ca străinii să vadă numai arhitectură comunistă și atunci a ras orașul


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a explicat, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV de ce doar un număr mic de clădiri din perioada austriacă au mai rămas în municipiul Suceava, arătând că Nicolae Ceaușescu dorea ca străinii să vadă doar arhitectură comunistă și atunci au fost distruse clădirile vechi.

Ursu a spus că lipsa clădirilor din perioada austriacă în municipiul Suceava a fost determinată mai ales din vina românilor care au dărâmat tot în perioada comunistă.

El a spus că la Cernăuți au fost menținute pentru că era o regiune de graniță, iar URSS a avut o viziune imperială în timp ce România comunistă, nu.

„Ceaușescu și-a dorit foarte mult ca vizitatorii străini să vadă numai arhitectură comunistă”, a spus Ursu.

El a arătat că în perioada comunistă s-au făcut bani din turism.

„Comuniștii au știut să facă bani din turism. Era plin de vizitatori străini, grupuri organizate, la mănăstirile noastre. Ei veneau, dormeau o noapte la Suceava după care mergeau la mănăstiri. Suceava nu trebuia să aibă altceva decât arhitectură comunistă. Atunci au ras orașul. De fapt asta s-a întâmplat. Nu spun că arhitectura Sucevei era deosebită, dar asta s-a întâmplat. Era mai mult decât nimic. Astăzi nu avem mai nimic în zona centrală, sunt însă câteva străzi, Ion Creangă, Dragoș Vodă, care mai păstrează din vechea arhitectură. Ușor-ușor nici acele străzi nu vor mai păstra nimic. Arhitectura din perioada austriacă e  îmbinare de stiluri, interesantă la rândul ei”, a spus Ursu.


Intră acum și în grupul de