O ceremonie de omagiere a românilor masacrați la Fântâna Albă a fost organizată la Putna


Intră acum și în grupul de

O ceremonie de omagiere a românilor masacrați la Fântâna Albă a fost organizată, duminică, la Putna după oficierea Sfintei Liturghii.

La Putna s-a organizat, duminică, un eveniment de omagiere și de rememorare a masacrului de la Fântâna Albă când, în 1941, circa 3000 de români au fost uciși de militari sovietici.

Cu această ocazie  au fost depuse coroane de flori din partea autorităților și mai multor organizații. Consiliul Județean Suceava a depus o coroană de flori la troiță prin directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș și consilierul președintelui CJ Suceava, Niculai Barbă.

O manifestare similară s-a desfășurat, sâmbătă, la monumentul ridicat la Fântâna Albă în memoria victimelor.

Deputatul PMP Eugen Tomac, care a solicitat înființarea unei comisii a adevărului care să stabilească ce s-a petrecut atunci a declarat, sâmbătă, că anul viitor ar trebui ca la aceste manifestări să fie prezenți și președinții României și Ucrainei.

”Cele două state trebuie să aibă o abordare solidară pentru că ordinul a venit de la Moscova și a afectat cetățeni ai acestui ținut care azi e parte a Ucrainei”, a spus Tomac.

La 1 aprilie, 1941 un grup mare de locuitori din mai multe sate de pe valea Siretului de pe teritoriul ocupat în 1940 de Uniunea Sovietică, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase au format o coloană paşnică de câteva mii de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română cu intenţia de a ajunge în România.

  Cu aproximativ trei kilometri înainte de graniţa cu România, grănicerii sovietici ascunşi în pădurea Varniţa, au tras în grupul de oameni cu mitraliere, iar cei răniţi au fost ucişi după aceea cu lovituri de săbii şi hârleţe sau îngropaţi de vii.(N.B.)


Intră acum și în grupul de