Trei ofițeri și cinci subofițeri de jandarmi din cadrul IJJ Suceava au fost înaintați în grad înainte de termen de Ziua Jandarmeriei Române


Intră acum și în grupul de

Trei ofițeri și cinci subofițeri de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava au fost înaintați în grad înainte de termen, luni, de Ziua Jandarmeriei Române.

 

Evenimentul s-a desfăşurat la sediul IJJ Suceava fiind organizat un ceremonial militar şi religios cu ocazia înaintării în gradul următor, înainte de termen, a unui număr de trei ofițeri și cinci subofițeri.

Astfel, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, trei ofiţeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad respectiv doi ofițeri în gradul de maior și unul în gradul de colonel.

Totodată, prin ordin al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, cinci subofiţeri au fost înaintaţi în gradul de plutonier adjutant, înaintea expirării stagiului minim în grad.

Ordinele ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava privind înaintarea în grad a cadrelor militare au fost citite în cadrul festivității, după care conducerea inspectoratului a înmânat noile grade colegilor avansaţi.

După oficierea unei slujbe religioase de către preotul militar şi felicitarea ofiţerului şi subofiţerilor, ceremonia s-a încheiat cu intonarea Imnului Naţional al României.

Potrivit legislației, avansări înainte de termen pot avea loc cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie) sau a Zilei Naţionale a României. De asemenea, în fiecare an, la data de 1 august, se înaintează în gradul următor militarii jandarmi care îndeplinesc stagiul minim în grad în cursul anului respectiv.

Tot luni, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române la Sala Media a Muzeului de Istorie Suceava, a avut loc Simpozionul „Jandarmeria Română – 167 de ani de la înființare” la care a participat prefectul de Suceava, Mirela – Elena Adomnicăi, care a prezentat cuvântul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și a transmis jandarmilor suceveni mulțumirile sale pentru activitatea desfășurată.

Totodată, la acest simpozion au participat prof.univ.dr. Stefan Purici, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava,  general de brigadă (r) dr. Eugen Șalar, vicepreședinte al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Suceava, Doina Iavni, șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, precum și lt.col. Marian Mihai Lungu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava care au prezentat aspecte importante din istoricul Jandarmeriei Române, precum și considerații privind evoluția acestei instituții la nivelul județului Suceava.

Jandarmii sărbătoresc la 3 aprilie 2017, 167 de ani de când a fost semnată Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi de către domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de