Sute de copii rromi – vaccinati in cadrul Saptamanii europene a vaccinarii


Intră acum și în grupul de

În cadrul Saptamânii europene a vaccinarii, care se desfasoara în perioada 21-27 aprilie sub sloganul “Previne. Protejeaza. Imunizeaza”, mai multe sute de copii din comunitatile de rromi vor fi vaccinati. Odette Nicolae, directorul ASP Suceava, a declarat luni, ca în aceasta perioada vor fi vaccinati antihepatita A 858 de copii din comunitatile de romi din Voitinel, Mitoc, Vama si  Dragoiesti, urmând ca o a doua doza din acest vaccin sa fie repartizata peste 6 luni. Conform datelor ASP Suceava, au fost catagrafiate în vederea vaccinarii  400 de persoane la Voitinel, 248 la Mitoc, 153 la Vama si 57 la Dragoiesti.

Seful ASP Suceava, dr. Odette Nicolae, a precizat ca în general actiunea de vaccinare în rândul acestei comunitati se desfasoara fara probleme. “De câte ori au fost focare, s-a colaborat foarte bine cu ei. O parte se prezinta la cabinetele medicilor de familie, dar unii nu, de aceea, ca sa nu se piarda timp, se merge din casa în casa cu vaccinarea. Nu au fost probleme, dimpotriva, ni s-au parut foarte receptivi”, a precizat Odette Nicolae.  

Vaccinarea salveaza în fiecare an milioane de vieti, exemplul convingator fiind graficele evolutiei incidentei unor boli la nivelul judetului, prezentate ieri de ASP, grafice care arata scaderi drastice. De pilda, la rujeola, dupa introducerea vaccinului antirujeolic în 1978 au fost valori foarte mici, din 2000 incidenta fiind apropiata de zero. La fel, la tuse convulsiva, unde nu a mai aparut un vârf al incidentei de prin 1998, si la tetanos, unde mai apare câte un caz pe an la persoanele în vârsta care se prezinta pentru profilaxia unor rani deschise. Aceleasi scaderi se remarca la incidenta hepatitei virale acute, unde dupa vârfurile din anii ‘80 au mai aparut cresteri usoare prin  2000, ultima fiind în 2006.

Cu prilejul Saptamânii Europene a Vaccinarii, marti, la sediul ASP sunt instruiti   medicii de familie din Voitinel, Dolhasca, Dolhesti,  Mitocu Dragomirnei,  Valea Moldovei, Dragoiesti, Vama, Vatra Dornei. Vor fi distribuite   materiale informative si chestionare parintilor si cadrelor medico-sanitare, precum si medicilor de familie. Miercuri vor  fi instruiti si mediatorii sanitari, care vor primi de asemenea materiale informative, în rândul acestora, urmând ca pe 24 aprilie astfel de materiale sa fie distribuite populatiei, iar parintilor din comunitatile de romi sa li se solicite sa completeze chestionare. 


Intră acum și în grupul de