Buget generos… dar insuficient pentru Spitalul Judetean


Intră acum și în grupul de

Conducerea Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a anuntat ca, joi se va semna contractul între unitatea spitaliceasca judeteana si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Suceava. Directorul interimar al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea a declarat miercuri, în cadrul unei conferinte de presa, ca în urma negocierilor cu CAS au fost introduse la contract mai multe clauze si unele tarife. „Contractul pe 2008 este de 583 miliarde de lei vechi. Judecat dupa valoare, contractul este unul generos, pentru ca reprezinta o crestere a bugetului fata de anul trecut de 12 la suta”, a precizat seful Spitalului Judetean Suceava.

Doina Elena Ganea, ce detine si functia de director medical, a mentionat ca desi bugetul pare ochios, acesta a fost analizat în comitetul director si în urma repartitiei pe executia bugetara „a iesit altfel”. „Cheltuielile salariale sunt 60 la suta din buget. Salariile trebuie sa creasca în acest an cu 25 la suta, pe când bugetul a crescut doar cu 12 la suta, de aceea va trebui sa luam de la alte capitole, dar am convenit sa nu ne atingem de capitolul medicamente”, a afirmat seful interimar al spitalului judetean sucevean, care a adaugat ca bugetul pentru medicamente este de 9.860.000 lei (98,6 miliarde de lei vechi).

Cel mai vitregit capitol va fi cel al reparatiilor curente, care pentru un necesar de aproximativ 4.200.000 lei (42 miliarde de lei vechi) va primi mai putin de jumatate, respectiv 1.500.000 lei (15 miliarde de lei vechi).

În opinia directorului interimar al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, bugetul alocat unitatii ar fi fost mai mare, dar contractul s-a realizat pe sistemul DRG, unde spitalul a fost dezavantajat de numarul de cazuri rezolvate, ICM – indici de performanta si tarifele pe caz ponderat.

„În sistemul DRG, anul trecut am avut 41.000 de cazuri rezolvate, ceea ce înseamna 504 miliarde de lei vechi”, a afirmat Doina Elena Ganea. Aceasta nu a omis sa precizeze ca, daca banii pe anul trecut s-ar fi cheltuit echilibrat, bugetul ar fi fost mult mai mare.

Precizam ca în urma unui control al ASP Suceava la Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, s-a depistat ca în luna septembrie existau „economii” de 60 de miliarde de lei vechi, desi unitatea se scalda în saracie. Astfel, s-a produs un excedent, toti acesti bani trebuind a fi cheltuiti în ultimul trimestru al anului. În urma managementului defectuos, directorul Costica Dascaliuc a fost demis, functia fiind preluata cu titlu interimar de directorul medical Doina Elena Ganea.         


Intră acum și în grupul de