Deshteapta-te romane!


Intră acum și în grupul de

Un click si gata. Mesajul a plecat în alt colt al lumii. Prietenii te vad, te aud, îti trimit poze, muzica si câte altele. Ar fi absurd sa nu recunoastem existenta avantajelor în folosirea mesageriei instant (IM-ul). În lupta cu timpul, tehnologia ne îmbie sa lasam la o parte conversatiile în care stai fata în fata cu o persoana. În urma cu câtiva ani nu puteai sa fii offline/online, dupa pofta inimii, nu puteai trimite mass-uri la câteva zeci de persoane simultan, informându-le ca esti ocupat, ca faci dus sau esti plictisit. Tinerii care vor sa socializeze azi au liste de mess asa cum altadata fetele aveau carnete de bal (recunosc, nu am prins acele vremuri!). Liste interminabile, oameni redusi la simboluri. Emoticon-urile tin locul expresiilor faciale.

Cu un avatar si un status potrivit poti sa iesi în lume linistit. Poti fi oricine. O persoana virtuala te înlocuieste, putin câte putin. Totusi, conversatiile pe messenger se transforma în adevarate recitaluri ale ignorantei, scuze puerile de a lasa gramatica sa mucegaiasca prin manuale. Obiceiurile proaste prolifereaza repede si le întâlnim si în sms-uri si chiar în vorbirea obisnuita. Vorbirea se skimba în functie de moda, care e cu atât mai populara cu cât e mai… economicoasa. Conformist, te simti uneori aproape obligat sa scrii ca si ceilalti, prescurtat, codificat, inteligibil în universul “mess”-ului.  Ce limba ajungi sa vorbesti dupa ce ai exersat câteva ore pe zi tot felul de prescurtari duse la paroxism? Omg, k, brb, wtf, np, ms frumos de întrebare! Reguli gramaticale – ce sunt alea? Lupta profesorilor de limba româna pare sortita esecului.

Ca sa-i scoata pe tineri din tenebrele nestiintei, profesorii ar putea da lectii direct pe mess, scriind corect gramatical. Deshteapta-te romane shi da dovezi la lume k poti sa scrii corect. Sa dam internetului ce-i al internetului si limbii române ce-i apartine.

P.S. Am auzit ca la clasele V-VIII, profesorii (mai tineri) comunica temele elevilor pe mess!

Cristian Marcu


Intră acum și în grupul de