Consiliul Local Suceava urmează să decidă săptămâna viitoare dacă va majora la 240 lei/Gcal prețul de facturare pentru energia termică furnizată în sistem centralizat

Consiliul Local Suceava urmează să decidă în ședința din 27 aprilie dacă va aproba proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu privind reducerea valorii subvenției pentru energia termică furnizată în regim centralizat și facturarea cu 240 de lei/Gcal.

În expunerea de motive, primarul Ion Lungu arată că A.N.R.S.C. a aprobat pentru municipiul Suceava prețul local de referința de 321 ,38 lei/Gcal inclusiv TVA pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate.

El adaugă că printr-o hotărâre de Consiliu local din septembrie 2010 s-a aprobat prețul local de facturare pentru energia termică furnizată populației de 185,48 lei/Gcal (inclusiv TVA), având în vedere impactul social asupra populației municipiului Suceava la începutul sezonului rece 2010-2011.

Prin scăderea T.V.A.în doua etape, de la 24% la 19%, prețul local pentru populatie la care se facturează energia termică în municipiul Suceava este acum de 178 lei/Gcal (inclusiv T.V.A.), începând cu luna ianuarie 2017.

„Diferența dintre prețul local de referință (321,38 lei inclusiv T.V.A.) și prețul local de facturare pentru energia termică furnizată populației (178 lei inclusiv T.V.A.), este de 143,38 lei/Gcal , inclusiv T.V.A. În contextul în care bugetul local nu dispune de posibilități financiare reale de subvenționare a diferenței de preț pentru energia termică livrată populației, se impune majorarea prețului local de facturare la această categorie de consumatori”, arată primarul în expunerea de motive.

El adaugă că pentru reducerea impactului negativ asupra activității proprii a operatorului Thermonet S.R.L. și demararea acțiunilor specifice pentru sezonul rece următor, este necesară aprobarea unui  preț local de facturare a energiei termice pentru populație de 240 lei/Gcal (inclusiv TVA).