Ciobani si stani autentice, port popular si traditii in toata regula – la Hora Bucovinei organizata de PD-L la Bucsoaia


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 10.000 de persoane din 45 de comune sucevene au participat duminica, în Tabara Scolara de la Bucsoaia din orasul Frasin, la prima editie a actiunii intitulate sugestiv „Hora Bucovinei”. Actiunea a fost organizata de presedintele organizatiei judetene a PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, la actiune fiind invitat de onoare prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, acesta din urma fiind prezentat de senator drept „viitorul premier al României”.

Evenimentul a fost unul de mare amploare si el a debutat în centrul orasului Frasin, chiar în miezul zilei, unde a fost organizata o parada a cailor si a fost dansata o hora, în mijlocul careia s-au aflat Gheorghe Flutur si sotia sa, ambii îmbracati în costume populare. Dupa aceasta, întregul alai s-a deplasat în tabara scolara, unde a fost dat startul la urcatul oilor pe munte. Din locul unde a fost organizat evenimentul, se puteau vedea, pe muntele din fata taberei, mai multe turme de oi care urcau pentru a petrece toata vara acolo, la pasunat. Turmele de mioare erau flancate de calareti, cu totii fiind întâmpinati de un cor de buciumasi care au dat startul întregii sarbatori.

       

În tabara au fost organizate mai multe stâni, unde participantii la serbare puteau mânca produse traditionale, în timp ce formatii de dansuri populare, acompaniate de tarafuri celebre din judet, au evoluat pe scena, pâna dupa lasarea întunericului. Organizatorul actiunii, senatorul PD-L, Gheorghe Flutur, a spus în deschiderea HOREI, ca aceasta este prima editie a manifestarii, reamintind ca în aceeasi tabara, în anul 1937, a fost organizata o asemenea actiune cu prilejul vizitei regelui Carol al II-lea în Bucovina. El a subliniat importanta pastrarii traditiilor în judetul Suceava si a spus ca aceasta actiune poate fi considerata si o sarbatoare a portului popular. Trebuie de mentionat faptul ca o buna parte dintre cei prezenti la eveniment au fost îmbracati în costume populare. 

Gheorghe Flutur a dat apoi cuvântul prim-vicepresedintelui PD-L, Theodor Stolojan, pe care l-a prezentat ca viitorul premier si deputatului Raluca Turcan. Acestia au salutat la rândul lor initiativa lui Flutur de a organiza o manifestare de pastrare a traditiilor populare si i-au îndemnat pe oameni sa aprecieze pe adevaratii pastratori ai traditiilor sucevene. Pe scena amplasata în tabara scolara se aflau mai multi candidati ai PD-L în alegerile locale, printre acestia numarându-se senatorul Constantin Gheorghe, deputatii Dumitru Pardau si Romica Andreica si primarul Sucevei Ion Lungu. O mare parte din conducerea judeteana a PD-L a fost prezenta la actiune si au stat alaturi de invitati si în mijlocul multimii, chiar daca vremea nu prea a tinut cu organizatorii. Cu toate acestea, petrecerea a fost cuvântul cheie pentru miile de participanti la prima editie a Horei Bucovinei. 


Intră acum și în grupul de