Gheorghe Flutur – acuzat de PSD, de tendinte de reinviere a fascismului extrem


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava l-a acuzat, miercuri, pe presedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, de tendinte de reînviere a fascismului extrem, aratând ca în actiunea organizata la Bucsoaia, „si-a asumat, fara echivoc, rolul de continuator al strajeriilor carliste”.

Într-un comunicat de presa, PSD Suceava cere conducerii PD-L sa ia pozitie fata de astfel de actiuni. „Fata de tentativa ostentativa a lui Gheorghe Flutur si Theodor Stolojan de reînviere a fascismului în România, asumata cu ocazia manifestarilor electorale de la Bucsoaia, cerem Partidului Democrat-Liberal sa se delimiteze sau sa-si asume fascismul viceliderilor sai nationali”, se stipuleaza în comunicat. Totodata, PSD Suceava cere presedintelui României, Guvernului, Parchetului General si tuturor institutiilor îndreptatite prin lege sa ia masurile prevazute de Constitutia României, de Codul de procedura penala si de legile speciale de combatere a extremismului, „prin începerea unei anchete penale împotriva neofascistilor Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan si împotriva „cuiburilor, centuriilor, stolurilor, cohortelor, legiunilor si falangilor” lor de activisti de extrema-dreapta, înainte ca mintile bolnave de ura sa supuna suferintei, înca o data, neamul nostru românesc”.

Tot în comunicat este citat un fragment din discursul de tip fascist al lui Gheorghe Flutur de la acea manifestare. „În 1937, acu’, deci, 71 de ani, aici, în Bucovina, la Bucsoaia, a fost întâmpinat Regele Carol de bucovinenii nostri, care erau strajeri, de un sef al strajerilor, Sidorovici, de aici, din Frasin, si, daca veti citi istoria, în acel an 1937 a mai fost organizata o astfel de sarbatoare, când a fost primit Regele Carol în Bucovina. Deci, sa stiti ca are si legatura aceasta sarbatoare”, se arata în citatul preluat de PSD Suceava.

În comunicatul de presa al PSD se precizeaza ca discursul lui Gheorghe Flutur, axat pe lozinca „Dreapta va pune tara la treaba”, a fost însotit de „manifestari fasciste” cu marsuri si steaguri, provocari, agresivitate verbala, si a culminat cu asumarea de ideologie si de actiune fascista, cu ocazia „Horei de la Bucsoaia”. „În prezenta si sub protectia lui Theodor Stolojan, cu buciumasi raspânditi pe crestele muntelui si cu parade de multimi manipulate, Gheorghe Flutur a tinut sa-si asume, fara echivoc, rolul de continuator al tineretului hitlerist, în varianta româneasca a strajeriilor carliste”, se arata în comunicat.

PSD Suceava arata în comunicat ca Gheorghe Flutur se revendica, pe fata, drept continuator al „Strajii Tarii”, organizatie constituita, dupa modelul tineretului hitlerist, de Carol al II-lea, din dorinta de a deturna spre sine popularitatea de care se bucura, în 1937, Miscarea Legionara „printr-o cât mai fidela apropiere de fascismul extrem”, iar Comandant al „Strajii Tarii” a fost desemnat maiorul Teofil Gh. Sidorovici, originar din Bucsoaia, care a organizat cursuri paramilitare de strajerie în taberele de la Bucsoaia, Sfântu Gheorghe si Breaza.  

În replica, PD-L Suceava considera ca aceasta actiune a PSD Suceava este determinata de panica în care au intrat liderii social-democrati din cauza decalajului foarte mare existent între Gheorghe Flutur si Gavril Mîrza în intentia de vot a cetatenilor. PD-L Suceava îi solicita lui Gavril Mîrza sa aiba curajul sa-si asume public cei 16 ani de mandat si sa prezinte maretele realizari ale “guvernarii Mîrza” si costurile acestora pentru populatia judetului Suceava. „Neputând sa-si prezinte realizarile din ultimii 16 ani, în care PSD-ul a condus judetul, domnul Gavril Mîrza, prin intermediari, încearca sa manipuleze electoratul, denigrând candidatii PD-L pentru toate functiile publice si utilizând ca unica metoda de lupta electorala – calomnia”, se mai arata în comunicat.


Intră acum și în grupul de