Realizarea noului spital de urgenta prinde contur


Intră acum și în grupul de

În urma unei licitatii deschise organizata de Ministerul Sanatatii pentru proiectarea, executia si dotarea la cheie a viitoarei unitati medicale de urgenta din Suceava, doua consortii italiene, în asociere cu o firma din România, ar putea raspunde de investitia în noul Spital. Seful ASP Suceava, Odette Nicolae a precizat miercuri ca, dupa întocmirea studiului de prefezabilitate, a celui de fezabilitate si aparitia Hotarârilor de Guvern prin care au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru viitoarele spitale judetene si regionale de urgenta, în numar de 32, s-a trecut la penultima faza, aceea de licitatie deschisa pentru proiectare, executie si dotare la cheie a acestora.

„Caietele de sarcini au fost întocmite de o comisie a Ministerului Sanatatii Publice, cu sprijinul unui consultant extern. Dupa o prealabila instruire a comisiilor de evaluare a ofertelor pentru achizitia de lucrari, proiectare si dotare la cheie pentru cele 32 de spitale , MSP a convocat aceste comisii pentru zilele de 5 si 6 mai 2008. Comisiile, câte una pentru fiecare din judetele în care vor fi construite aceste spitale, au fost aprobate prin Ordin al Ministrului Sanatatii Publice si au ca presedinte o persoana cu functie de conducere din MSP, iar ca membri, directorul executiv al ASP Judetean si alt personal cu functii de conducere din departamente cu profil tehnic, economic si juridic din ASP Judetean”, a prezentat Odette Nicolae mecanismul.

Aceasta a precizat ca pentru Spitalul Judetean de Urgenta Suceava au fost înregistrati doi ofertanti, respectiv o firma austriaca si o asociere de trei firme, din care doua consortii italiene si o firma din România. Seful ASP Suceava a mentionat ca, comisia de evaluare a analizat ofertele prezentate de cei doi si a declarat calificat pentru achizitia publica de lucrari, proiectare si dotare la cheie pentru Spitalul Judetean de Urgenta Suceava cel de-al doilea ofertant – asocierea de firme din Italia si România.

„Oferta firmei austriece a fost considerata de catre comisia de evaluare ca fiind inacceptabila, din cauza ca pretul inclus în propunerea financiara depaseste valoarea fondurilor care pot fi disponibilizate pentru îndeplinirea contractului de achizitie publica respectiv. În continuare, expertii externi angajati de MSP vor evalua oferta tehnica a firmei declarate calificata de catre Comisia de evaluare, urmând ca pe baza raportului întocmit de acestia, Comisia sa realizeze evaluarea finala si sa declare câstigator sau nu singurul ofertant calificat”, a mai precizat Odette Nicolae.

Pe de alta parte, terenul pe care se va construi aceasta unitate spitaliceasca creaza numeroase controverse. Locatia aleasa este cea a Spitalului Vechi, amplasata vis-a-vis de cladirea noua a Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava si adaposteste în mai multe pavilioane vechi sectiile de Boli Infectioase, Dermatologie, Pneumoftiziologie si Oncologie ale unitatii spitalicesti judetene.

În cazul în care acest amplasament ramâne valabil, aceste pavilioane ar trebui demolate.

Actuala conducere a spitalului judetean anunta la sfârsitul lunii aprilie ca intentioneaza sa declanseze o campanie generala si sa faca demersuri catre forurile de decizie judetene si nationale pentru gasirea unor solutii convenabile pentru ca activitatea sectiilor de Boli Infectioase, Dermatologie, Pneumoftiziologie si Oncologie ce functioneaza în „Spitalul Vechi” sa nu fie afectata.

În opinia conducerii spitalului judetean , cele patru pavilioane cuprind un numar mare de pacienti si de patologii importante, de aceea ar fi necesara fie gasirea unui alt amplasament pentru noul spital, fie constructia unei noi aripi lânga cladirea SJU, în special, pentru sectiile de boli transmisibile.  


Intră acum și în grupul de