Intră acum și în grupul de
În ziua de 9 mai, între orele 17.00-18.00, la Suceava va ajunge transportul securizat asigurat de catre jandarmi si politisti, Coroanei Reginei Maria, ce va fi expusa în cadrul Muzeului de Istorie Suceava. „Gratie unor oameni inimosi s-a reusit strângerea banilor pentru suma de asigurare a piesei”, a declarat miercuri, seful Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, în cadrul unei conferinte de presa. Acesta a precizat ca suma de asigurare este de 25 milioane de euro, piesa fiind una dintre cele mai scumpe piese din tezaurul românesc.
Astfel, în perioada 10-20 mai, între orele 09:00-21:00, sucevenii sunt asteptati la Muzeul de Istorie Suceava, la expozitia „Coroana Reginei Maria- simbol al României reîntregite”, pretul biletului fiind 1 leu pentru copii, studenti, pensionari si 3 lei pentru adulti, la intrare vizitatorii primind si un pliant.
Pe data de 18 mai, de Ziua Internationala a Muzeelor, intrarea va fi gratuita, masura valabila pe tot parcursul expozitiei pentru copiii din centrele de plasament.
Emil Ursu a precizat ca este pentru prima data când Coroana Reginei Maria este scoasa dupa 1922, pentru realizarea expozitiei fiind luate masuri de siguranta speciale, fiind asigurata si paza umana si securizata.
Coroana Reginei Maria a fost comandata la Paris, la atelierul bijutierului Lucien Falize (una din cele mai renumite case de bijuterii). Proiectul coroanei a fost realizat de pictorul român Costin Petrescu, si a fost publicat în revista „România Noua” din 4 august 1921. Comanda si proiectul coroanei, cât si aurul românesc din care s-a lucrat coroana, au fost trimise la Paris la 5 august 1921, prin colonelul Drossu de la Palatul Regal. Conform comenzii, coroana trebuia lucrata în stil bizantin, din aur si cu monturi de pietre semipretioase. Coroana a fost finalizata în luna septembrie 1922, iar costul executiei a fost de 64.820 franci si cântareste cca 2,8 kg.
Coroana a fost purtata de regina Maria la Alba Iulia, pe data de 15 octombrie 1922, când ea si sotul sau Ferdinand au fost încoronati ca suverani ai României Mari – dupa Unirea din 1918.
Înaintea ceremonialului încoronarii de la Alba-Iulia, atât coroana de otel cu care a fost încoronat regele Ferdinand, cât si coroana reginei Maria, au fost sfintite în catedrala, de catre patriarhul Miron Cristea.
Potrivit lui Emil Ursu, la data de 18 iulie 2008 se împlinesc 70 de ani de la decesul reginei Maria, care a trait 63 de ani. Cu doua zile înaintea mortii aceasta s-a aflat pe pamântul Bucovinei, la Cernauti, reîntorcându-se din Germania.
Regina Maria a primit si o serie de distinctii straine si românesti, cum ar fi: Ordinul Legiunea de Onoare – Franta, Ordinul Crizantemei – Japonia, Ordinul Al Kemal – Egipt, Ordinul Sf. Sava – Regatul Sârbo-Croato-Sloven, Ordinul Steaua României.
Regina Maria, a purtat anterior casatoriei numele Maria Alexandra- Victoria, principesa de Marea Britanie si Irlanda, s-a nascut pe data de 17 octombrie 1875 la Eastwell – Park. În privinta ascendentei, aceasta a fost nepoata reginei Victoria – pe linie paterna, nepoata tarului Alexandru II al Rusiei.
Pe data de 29 decembrie 1892 aceasta s-a casatorit cu principele Ferdinand.
Realizarea întregii expozitii costa organizatorii 22.000 lei.
Intră acum și în grupul de