PD-L considera o prioritate asigurarea independentei energetice


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul Comisiei de Elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Judetului din cadrul PD-L Suceava, Vasile Ilie, sustine ca una dintre principalele prioritati ale administratiei judetene din urmatorul mandat ar trebui sa fie „asigurarea independentei energetice” a mai multor grupuri de comune (maxim 4) din judetul Suceava. Vasile Ilie sustine ca „o directie importanta a strategiei de dezvoltare a judetului o reprezinta asigurarea accesului la energie electrica a întregii populatii a judetului Suceava”, însa pune în acelasi timp un accent special pe identificarea zonelor în care s-ar putea produce „energie verde”.  

Coordonatorul comisiei de strategie a declarat presei ca legislatia în vigoare prevede ca pâna în anul 2010, sursele de energie regenerabila sa reprezinte 33 % din totalul consumului la nivel national. PD-L propune astfel implementarea unui proiect care sa asigure „independenta energetica  a unor grupuri de 3-4 comune mai mari, ce totalizeaza aproximativ 20.000 de locuitori , prin montarea a câte trei centrale eoliene de 1,5 MW fiecare”.  

Din punctul de vedere al lui Vasile Ilie, 4,5 MW ar fi suficienti pentru a asigura consumul de energie pentru un numar de 6000 de familii. Acesta a tinut sa aminteasca faptul ca, în momentul de fata, UE finanteaza asemenea proiecte cu sume considerabile si ca toate costurile de întretinere a unei centrale eoliene sunt destul de mici, încât primariile sa-si permita sa le acopere din buget, iar locuitorii „sa beneficieze gratuit de energia electrica”.

Vasile Ilie a mai spus ca dupa ce Consiliul Judetean va fi condus de PD-L, specialistii din cadrul sau vor acorda „consultanta gratuita autoritatilor locale ce doresc sa-si asigure energie termica din alte surse decât cele conventionale, care pot fi: pompe de caldura, centrale termice de bloc cu biocombustibili sau cu brichete”.


Intră acum și în grupul de