Propuneri de dezvoltare a zonei Suceava – Botoșani prezentate președintelui Iohannis de către membri ai Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie

Reprezentanții Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani i-au prezentat, miercuri, președintelui Klaus Iohannis, propunerile de dezvoltare a zonei, în cadrul unei întâlniri avute la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Universitatea „Ștefan cel Mare”, președintele clusterului, prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, a prezentat în cadrul întâlnirii o abordare integrată de dezvoltare a sectorului bioeconomic din zona Suceava-Botoșani, pornind de la potențialul de dezvoltare al zonei și exemplele de succes înregistrate de companiile din cadrul clusterului.

De asemenea, Dimian a amintit de componenta inovatoare și educațională reprezentată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de proiectele de dezvoltare ale infrastructurii, derulate de Consiliul Județean Suceava și de primăriile municipiilor Suceava și Botoșani.

Totodată, participanții au analizat trei clustere de profil din Polonia, Franța și Germania a căror experiență a fost folosită în elaborarea portofoliului de proiecte public-private ale asociației nou înființate.

Sursa citată a mai arătat că Gheorghe FLUTUR, președintele Consiliului Județean, cel a care a avut inițiativa de a organiza întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, a prezentat o propunere de dezvoltare a Parcului industrial de bioeconomie și a evidențiat dificultățile cu care se confruntă administrația publică locală și IMM-urile din zonă în ceea ce privește accesarea și derularea fondurilor europene.

Reprezentantul asociațiilor crescătorilor de animale din Suceava, Mihai VOLOȘENIUC, a prezentat rolul integrator pe care un centru regional de organizare a licitațiilor pentru animale, cu spații de prezentare, adăpost și carantină l-ar avea pentru dezvoltarea fermelor de animale din zonă și pentru asigurarea unui flux constant de materie primă procesatorilor din cluster.

„Domnul prof. univ. dr. ing. Valentin POPA, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a prezentat planul de dezvoltare al unui Centru de transfer tehnologic și de siguranță alimentară, care a fost depus într-o primă fază a competiției lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020”, se arată în comunicatul transmis de USV.

Conform sursei citate, alți reprezentanți ai Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie, între care Vasile ARMENEAN, fondatorul companiei Betty Ice, Iulian CĂZĂCUȚ, fondatorul companiei Doly-Com – Botoșani, și Alexandru SCHEUL, fondatorul companiei Killer, au evidențiat rolul cluster-ului în asigurarea unui lanț integrat de industrie alimentară și în sprijinirea creșterii competitivității internaționale a companiilor românești din zona Suceava – Botoșani.

Mai mult, Vasile ASANDEI, Directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est, a prezentat propunerea de includere a proiectelor menționate în cadrul Programului comun de dezvoltare al Regiunii Nord-Est cu Regiunea Olanda de Nord, atât pentru atragerea de investiții olandeze, cât și pentru obținerea unor finanțări europene directe.

„Președintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS, și-a exprimat susținerea pentru Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, aflat într-o regiune cu un important potențial de dezvoltare, și a subliniat faptul că vizita sa are tocmai rolul de a sprijini astfel de proiecte inovatoare, în special pentru cei care activează în sectorul bioeconomiei, și că asemenea viziuni integrate pot genera progresul economic în zona Suceava-Botoșani”, se menționează în comunicatul de presă.

Totodată, în documentul citat se arată că președintele Iohannis a apreciat că prin astfel de inițiative se poate spera ca dezvoltarea spațiului rural să devină reală și durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice.

La ședința de lucru au mai participat Primarul municipiului Suceava, Ion LUNGU, Primarul municipiului Botoșani, Cătălin FLUTUR, Decanul Facultății de Inginerie Alimentară, prof. univ. dr. ing. Mircea OROIAN, reprezentanți ai Asociațiilor de creștere a animalelor, ai producătorilor din industria alimentară și ai operatorilor de turism din regiune.

Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani a fost înființat la finalul anului trecut și reunește agenți economici din domeniul bioeconomiei (S.C. ALESSIA STAR S.R.L., S.C. BERMAS S.A., S.C. BETTY ICE S.R.L., S.C. BUCOVINA S.A., S.C. CHITRIUC A&A IMPEX S.R.L., COOPERATIVA AGRICOLĂ TIMINEANCA, S.C. DAMPF PROD S.R.L., S.C. KILLER S.R.L, S.C. FACOS S.A., S.C. LAKTOTRIO 2001 PROD S.R.L., S.C. MARTISORUL COM S.R.L., S.C. MARUL ARGINTIU S.R.L. și S.C. DOLY-COM DISTRIBUȚIE S.R.L.), Camerele de Comerț și Industrie ale Județelor Suceava și Botoșani, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Primăria municipiului Suceava, Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean Suceava.

(Mihaela Tcaciuc)