Susținătorii proiectului pentru „Schimbarea la față a Sucevei” speră că planul lor nu va întâmpina piedici dacă se vor găsi surse de finanțare


Intră acum și în grupul de

Grupul de susținători ai proiectului pentru „Schimbarea la față a Sucevei”, întocmit de profesorul Vasile Constantin Boghian, speră că planul nu va întâmpina piedici dacă se vor găsi surse de finanțare, arătând că acordul primarul Ion Lungu trebuie să aibă și o „valoare practică”.

Într-un comentariu postat pe site-ul nostru, unul dintre reprezentanții „Grupului de iniţiativă pentru Suceava”, Cătălin Luca, a explicat că proiectul de „Schimbare la față a Sucevei” a fost semnat de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, însă pe o copie a listei originale de semnături.

Reprezentantul grupului consideră că acordul și semnătura primarului trebuie să aibă și o valoare practică și îi roagă pe cei care doresc o modernizare a orașului să vină cu propuneri pe care arhitecții să le ia în considerare.

Vă prezentăm, integral, comentariul reprezentantului proiectului pentru „Schimbarea la față a Sucevei”:

Ne bucurăm că dl. Primar a declarat , printre altele că este „de acord” şi sprijină proiectul pentru „Schimbarea la faţă” a Sucevei, ba chiar caută în continuare surse de finanţare.

Domnul Primar ne-a oferit (fără să o cerem) semnătura dumnealui (pe o copie a listei originale de semnături aflată în acel moment la îndemână) unde adaugă explicit că este „de acord” cu proiectul propus.

Credem că este normal ca declaraţia şi semnatura Primarului să aibă şi o valoare practică, adică: dacă într-o formă sau alta vom găsi soluţii de finanţare independente de Primărie va întocmi proiectul aşa cum a promis şi semnat sau dacă proiectul se va derula independent de Primărie nu se va opune la eliberarea autorizaţiei pentru efectuarea lucrărilor.

Rugăm pe această cale cetăţenii oraşului care doresc o schimbare reală să vină cu propuneri pentru decorarea faţadelor, cu idei noi referitoare la restul proiectului (arhitecţii noştri le vor lua în considerare) dar mai ales cu soluţii pentru finanţarea cotei parte de 25% din valoarea lucrărilor care se vor efectua sau o variantă complet independentă de Primărie. Propunerile dumneavoastră pot fi depuse deocamdată la Palatul Alexander (bd-ul Sofia Vicoveanca) telefon:0756035396 sau direct în acest grup. Tot la Palatul Alexander se vor desfăşura când va fi cazul întâlnirile grupurilor de cetăţeni care doresc să se înbunătăţească imaginea oraşului nostru.

Noi nu avem niciun interes politic sau personal de nici o natură, nu câştigăm nimic din acest demers dar dorim în modul cel mai sincer să schimbăm faţa impersonală a centrului oraşului ca una europeană pe care să o admire şi românii şi străinii şi de care să fie mândri. Împreună cu siguranţă vom reusi.

Grupul de iniţiativă pentru Suceava.

Reamintim că un plan de modernizare a municipiului Suceava a fost conturat pe două capitole, respectiv „Arhitectură și reamenajare” și „Dezvoltare economică, cultură, învățământ” de către prof. Vasile Constantin Boghian, proiectul acestuia fiind susținut de un grup important de personalități ale orașului.

Printre propunerile profesorului Vasile Constantin Boghian se regăsesc refacerea fațadelor din centrul Sucevei, reamenajarea Curții Domnești, a Parcului Șipote și a statuii lui Ștefan cel Mare, dar și înființarea unei facultăți de medicină în limba germană și a unei facultăți de agricultură bio.

De asemenea, Boghian a solicitat locuitorilor municipiului Suceava să vină cu propuneri de modernizare și soluții de realizare, întrucât proiectul nu este doar al unui grup de persoane.

Săptămâna trecută, în cadrul conferinței de presă a primarului Ion Lungu acesta a declarat că i s-a prezentat intenția de schimbare a arhitecturii orașului, dar a considerat că primăria nu are bază legală de finanțare.

„Cred că primarul e ultimul care nu ar vrea o schimbare la față a Sucevei. Primarul e realist și din păcate nu avem baza legală de finanțare pentru așa ceva. Singura șansă era accesarea proiectelor europene pe axa 3.1 A – reabilitarea clădirilor rezidențiale. Din păcate noi nu putem folosi bani publici în proiecte private. Acest program este un fiasco”, a spus Ion Lungu, menționând totuși că s-a alăturat demersului și că are toată deschiderea, sperând să se găsească soluții de finanțare.

Citește AICI despre „Planul pentru <<Schimbarea la față>> a municipiului Suceava”.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de