Schimbarea la față a Sucevei-proiect susținut de un grup important de personalități ale orașului


Intră acum și în grupul de

Refacerea fațadelor din centrul Sucevei, reamenajarea Curții Domnești, a Parcului Șipote și a statuii lui Ștefan cel Mare, dar și înființarea unei facultăți de medicină în limba germană și a unei facultăți de agricultură bio se regăsesc în planul pentru „Schimbarea la față” a municipiului propus de un profesor sucevean.

După modelul unor mari orașe din România, dar mai ales din străinătate, care atrag anul mii de turiști, dar și tineri care doresc să studieze și să își înceapă o carieră, un profesor sucevean a inițiat un „Plan pentru <<Schimbarea la față>> a municipiului Suceava, pentru mărirea atractivității turistice, economice, culturale”. Proiectul de modernizare a orașului a ajuns și pe masa autorităților locale, fiind susținut de un grup important, între care se regăsesc arhitecți, profesori universitari, economiști, doctori sau IPS Pimen.

Propus de prof. Vasile Constantin Boghian, planul de modernizare a municipiului Suceava a fost conturat pe două capitole, respectiv „Arhitectură și reamenajare” și „Dezvoltare economică, cultură, învățământ”.

În timp ce primul capitol prevede schimbări asupra Pieței centrale (22 Decembrie) și a străzii pietonale, a Curții Domnești, a Parcului Șipote și a statuii lui Ștefan cel Mare, al doilea se axează pe atragerea comunității germane și înființarea unei facultăți de medicină în limba germană, atragerea personalităților de origine suceveni, precum și atragerea absolvenților celor mai bune licee.

Inițiatorul Planului pentru „Schimbarea la față” a municipiului Suceava, prof. Vasile Constantin Boghian, a declarat în exclusivitate pentru News Bucovina că pentru punerea în practică a ideilor sale s-a consultat cu diverși specialiști, cu locuitorii din centrul Sucevei vizați de renovarea completă a fațadelor, dar și cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Potrivit lui Boghian, reacția preşedintelui CJ Suceava a fost una pozitivă, Gheorghe Flutur fiind încântat de proiect, în timp ce primarul Ion Lungu a fost mai reticent, considerând că este un plan greu de pus în practică.

„Blocurile din centrul Sucevei nu le luăm ca pe niște construcții arhitecturale de valoare. Le luăm ca pe niște schelete de construcție. Atât timp cât avem un stil local, stilul moldovenesc medieval, putem porni de la acesta, eventual și de la neogoticul austiac ce se regăsește la Prefectură”, a spus Boghian.

Acesta a mai arătat că în acest moment municipiul Suceava nu este deloc atractiv nici pentru locuitorii orașului, tinerii luând calea marilor centre universitare, dar nici pentru turiști.

Conform proiectului, după refacerea și renovarea completă a fațadelor, precum și a spațiului ambiental din Piața Centrală 22 Decembrie și transformarea în pietonal complet a străzilor de la Curtea Domnească, Biserica Sf. Dumitru și CEC, până la magazinul Bucovina, se vor putea organiza diferite evenimente culturale și de divertisment, permanent în perioada 1 mai -1octombrie și ocazional în restul anului.

„Pe strada pietonală, în zona magazinului Bucovina se poate mări parcarea existentă cu locuri și pentru autocare dacă va fi cazul. În zona din fața Muzeului de Istorie se poate demola mica clădire existentă care nu are nici o personalitate arhitecturală pentru a se deschide o piațetă între Muzeul de Istorie al Bucovinei și Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava”, se mai arată în descrierea proiectului.

În privința costurilor pentru punerea în practică a ideii de refacere și renovare completă a fațadelor din centrul Sucevei, inițiatorului proiectului a spus că prețurile sunt în funcție de materialele folosite și firma de construcții.

„Probabil că cea mai bună soluție ar fi un proiect pentru accesarea de fonduri europene. Până atunci pot fi folosiți și banii existenți în bugetul pe acest an al Primariei pentru renovări, reparații, anvelopări (câteva milioane de euro) pentru renovarea cât mai urgentă a Pieții centrale 22 Decembrie. Se pot folosi concomitent și fonduri guvernamentale sau împrumuturi bancare”, se propune în proiectul profesorului Vasile Constantin Boghian.

Totodată, așa cum se menționează în planul de finanțare a proiectului, propietarii apartamentelor din blocurile din zona centrală ar trebui să achite 25% din valoarea lucrărilor efectuate în cazul unui proiect cu bani europeni.

„Deoarece majoritatea sunt pensionari, pentru a putea plăti această contribuție ar trebui să o facă în 24-36 de rate lunare. În această formă ar fi aproximativ 80-85% plătitori conform cercetărilor nostre și opiniei asociației de propietari <<Centru>>”, a precizat Boghian.

În ceea ce privește Curtea Domnească, suceveanul consideră că acest obiectiv turistic ar trebui refăcut complet, chiar dacă nu există documente sau schițe care să arate exact cum era.

„Curtea Domnească de la Suceava ar trebui să devină punctul principal de atracție al centrului pentru toți turiștii.Toate clădirile interioare ar trebui să fie din piatră cu inserții de lemn la grinzi, acoperișuri, balcoane etc. Se pot amenaja o sală a tronului, una de festivități, locuința domnitorului și a familiei sale, clădiri pentru curteni, o clădire unde se afla ambasada Veneției (în timpul lui Ștefan cel Mare) un han medieval care poate fi folosit și pentru turiștii de azi, o mică piață centrală cu o fântană arteziană, alei cu diverși arbori și flori”, se menționează în documentul citat, inițiatorul subliniind faptul că acest obiectiv poate deveni locația principală pentru festivalul medieval.

Cât despre statuia domnitorului Ștefan cel Mare din Parcul Șipote, în proiect se prezintă drept „prea mare privită de aproape și prea mică privită din oraș”, de aceea „ar trebui mai bine pusă în valoare pentru a putea fi mai vizibilă din oraș, printr-o iluminare facută mai profesionist decât până acum”.

Un capitol important din proiect este dedicat dezvoltării economice, culturale și învățământului, propunerile concentrându-se pe înființarea unei facultăți de medicină în limba germană, cu fonduri private (germane, austriece), dar și a unei facultăți de agricultură bio și eventual zootehnie montană, în aceleași condiții.

Totodată, având în vedere dezvoltarea orașului, inițiatorul consideră că vor putea fi atrași specialiști din diverse domenii care se află în țară sau străinătate, dar care sunt la origine suceveni.

„Noul aspect al orasului chiar și aflat în procesul de schimbare, i-ar atrage în primul rând pe absolvenți, dar și personalitățile care se vor întoarce și vor contribui, mulți dintre ei benevol și unii chiar poate gratuit cu ce știu și pot ei să facă mai bine până la finalizarea acestui plan”, concluzionează prof. Vasile Constantin Boghian.

Proiectul suceveanului este susținut de peste 20 de persoane, fiecare susținător semnând pe lista „Grupului de personalități din Suceava”. Pe această listă de semnatari se regăsesc, până în prezent: Stelian Nistor – actor și om de afaceri, Mircea Dăneasa – artist plastic, Valentin Popa – rectorul USV, Adrian Graur – fost rector al USV, arh. Doru Olaș – proiectant al Catedralei din Suceava, Dan Popescu – directorul C. N. „Ştefan cel Mare”, Anca Greculeac – director adjunct C. N. „Petru Rareș”, Ion Mareș – arheolog, Mihai Iacobescu – fost prorector al USV, dr. Ioan Iețcu – Membru Corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, IPS Pimen – Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Daniel Ciutac – economist, Director Sucursala Alpha Bank Suceava, Viorel Nuțu – proprietar „General Construct”, Dan Mocanu – economist, Director Grup BCR, Carmen Petrache – economist, Director Raiffeisen Bank Ag. Bucovina, Adrian Sorocaniuc – economist, Director Grup BRD Suceava, Alexandra Bejinaru – director Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Maria Teodoreanu – Director Colegiul „Petru Mușat”, Ionel Mândrescu – sculptor, Nicolai Slevoacă – Președinte asociația de proprietari „Centru”, Rahila Simuleac – Administrator asociația de proprietari „Centru”, Rodica Moldovan – casier asociația de proprietari „Centru”.

Pentru punerea în practică și finalizarea lucrărilor prevăzute în proiect, Boghian a aproximat că ar fi nevoie de circa 4-5 ani.

Citește integral PROIECTUL pentru „Schimbarea la față a municipiului Suceava, pentru mărirea atractivității turistice, economice, culturale” (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de