Deputatul Ioan Bălan, îngrijorat de viteza extinderii epidemiei de rujeolă, cere ministrului Sănătății să spună când vor fi vaccinați toți copiii din județul Suceava


Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, și-a exprimat, în Parlament îngrijorarea față de extinderea epidemiei de rujeolă și constată că toate eforturile Ministerului Sănătății în ceea ce privește obținerea de vaccinuri pentru imunizarea copiilor au făcut să fie colectate doar câteva mii de doze de vaccin și întreabă care este termenul până la care toți copiii din județul Suceava vor fi imunizați.

„Lipsa vaccinărilor ROR și viteza deosebită cu care s-a extins epidemia de rujeolă la nivel naţional a relevat, încă o dată, că în România politicile preventive în domeniul sănătății sunt haotice, slab dimensionate în raport cu factorii de risc și afectează preponderent copiii. Înţeleg faptul că, printr-un efort deosebit desfășurat la nivel Ministerului Sănătății, abia s-au colectat câteva mii de doze de vaccin ROR în vederea imunizării copiilor încă nevaccinați. Este o soluţie provizorie, care va avea rezultate temporare și limitate doar la riscul propagării rujeolei”, arată deputatul sucevean.

Ioan Bălan îi spune ministrului Sănătății că, din nefericire, în școlile și grădinițele din România se înregistrează zilnic victime ale lipsei unei imunizări adecvate, pornind de la propagarea diferitelor tipuri de hepatită virală, stafilococi agresivi și rezistenţi și până la gripa virală sezonieră.

„Toate acestea sunt determinate, în primul rând, de o slăbă implicare a medicilor de familie în urmărirea pacienţilor minori cu privire la efectuarea tuturor dozelor de imunizare prevăzute de normativele în vigoare și decontate de casele de asigurări, iar, în al doilea rând, de un program naţional de imunizare a copiilor mult mai slab decât statele avansate din Uniunea Europeană”, a adăugat parlamentarul liberal.

El susține că, astfel, s-a ajuns ca cele mai vulnerabile categorii de vârstă să fie și cele mai neacoperite de imunizare și expuse riscurilor determinate de acești viruși rezistenţi.

„De exemplu, potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică a Județului Suceava, 40% dintre copiii cu vârsta sub un an nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei, în contextul în care la nivel naţional ne confruntăm cu o epidemie extrem de agresivă care a condus la decesul a zeci de persoane, în principal copii. Falsa problemii pe care a expus-o Guvernul, că această situaţie a fost determinată de refuzul părinților  de a-și vaccina copiii, este o fumigenă aruncată în media de cei responsabili. În fapt, singurul refuz al părinţilor ar fi putut fi acela de a cumpăra din propriul buzunar, de la farmacii „prietene” medicilor de familie, vaccinurile care trebuiau asigurate gratuit, potrivit legii, de Ministerul Sănătății. Să nu mai amintim cât costă unele dintre vaccinuri (de exemplu vaccinul anti-pneumococcic costă cca. 300 lei/doză) și faptul că Suceava este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Mai mult, mare parte dintre vaccinuri nu se găsesc de luni bune nici măcar în oferta „generoasă” a farmaciilor”, a explicat Ioan Bălan.

El îi spune ministrului Sănătății că știe că nu este totalmente responsabil pentru această situaţie și crede că este ghidat de intenţii bune și are o viziune modernă și realistă asupra problemei imunizării copiilor, condiții în care îi cere să spună care este termenul până la care și-a propus imunizarea tuturor copiilor împotriva celor mai emergente riscuri de sănătate, dar, mai ales împotriva rujeolei și care este termenul până la care nici un copil din judeţul Suceava nu va mai intra în categoria „neimunizat”.

El îi mai solicită ministrului să explice cum intenţionează să monitorizeze, mult mai eficace, imunizarea tuturor copiilor, la nivel naţional și dacă intenţionează să dispună, împreună cu CNAS, și o evaluare la nivelul eficacităţii medicilor de familie cu privire la monitorizarea imunizării pacienţilor minori aflaţi în portofoliul propriu.

Ioan Bălan îl mai întreabă pe ministrul Sănătății de ce nu a dispus deblocarea investițiilor în vederea organizării și producerii, în cel mai scurt timp și la cele mai mici prețuri din spațiul Uniunii Europene a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino care a furnizat până acum vaccinuri.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de