Cursa Milano-Suceava ar putea fi afectată, vineri, de greva controlorilor de trafic aerian


Intră acum și în grupul de

 

UPDATE:

Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a declarat că această cursă face parte din cele 30% din curse care vor fi dirijate în timpul grevei controlorilor de trafic.

 

Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian din cadrul Romatsa,  a anunţat declanşarea unei greve de avertisment de două ore, vineri, de la ora 11:00 la ora 13:00.

Pe perioada grevei de avertisment, numai 30% din cursele aeriene vor fi dirijate, iar restul avioanelor vor rămâne la sol.

În aceste condiții, cursa Milano-Suceava de vineri, operată de Wizz Air, ar putea fi afectată de acest protest.

Romatsa nu a anunțat care sunt cursele care fac parte din treimea pentru care se vor asigura serviciile de dirijare aeriană, iar potrivit unor surse aeroportuare se așteaptă ca Eurocontrol, organismul european din domeniu, să transmită către Romatsa care sunt cursele ce trebuie dirijate.

Cursa Milano-Suceava de vineri ar urma să aterizeze la Suceava la ora 11.50 și să plece spre Milano la ora 12.20, aceste mișcări ale aeronavei fiind în interiorul grevei de avertisment de două ore.

Celelalte curse de vineri, pe rutele Luton, Veneția și București zboară în afara perioadei de protest al controlorilor de trafic aerian.

Sindicaliștii de la Romatsa sunt nemulțumiți, printre aletele, de personalul insuficient, salariile prevăzute în contractele colective de muncă și de faptul că Romatsa are în continuare o conducere interimară.
Un angajat cu funcţia de controlor de trafic aerian are un salariu net de 21.000 de lei pe lună, aceasta fiind cel mai bine plătită profesie din România, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În cazul unui începător, salariul este de 2.000 de euro.
În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn.

Intră acum și în grupul de