Stomatologii aflati in contract cu CAS – dezamagiti de banii alocati anual pentru serviciile gratuite oferite asiguratilor


Intră acum și în grupul de

Stomatologii aflati în contract cu Casa de Asigurari de Sanatate sunt dezamagiti de banii alocati anual pentru serviciile gratuite oferite pacientilor asigurati, care se termina în câteva zile. Desi pachetul de servicii fara cost la care are dreptul aceasta categorie de persoane este unul generos, gratuitatea este numai pe hârtie, în conditiile în care asistenta stomatologica se acorda în limita fondurilor.

Din cauza sumelor extrem de mici alocate, între 1000 si 1500 de lei pe luna, în functie de gradul profesional al medicului (simplu, specialist sau primar), drepturile asiguratilor ramân stipulate în norme, neregasindu-se si în realitatea din teren.

 În judet, 117 medici stomatologi au contract cu CAS. În 2007, bugetul alocat de aceasta institutie pentru asistenta stomatologica a fost de 1.679 mii lei, în 2008 acesta fiind de 2.001 mii lei.

Stomatologii care, de obicei, semneaza contracte cu CAS spun ca si în acest an se afla în imposibilitatea de a oferi servicii gratuite asiguratilor, privându-i astfel în continuare de un drept garantat de stat si obligându-i sa-si repare dantura la tarifele practicate de cabinetele particulare în care lucreaza, în cazul în care nu vor sa fie trecuti pe liste de asteptare si sa-si rezolve problemele, chiar si pe cele simple, în decursul a câtorva luni.

„Încercam sa împartim bugetul astfel încât sa acordam cât mai multe servicii de urgenta, îndeosebi pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi handicapatii sau copiii, pentru ca nu putem lasa bolnavii în suferinta. Rezolvam si cazurile care nu reprezinta urgente, însa în timp. Pentru ele, facem liste de asteptare”, a spus un medic primar stomatolog din municipiul Suceava.

Acesta spune ca banii pe care stomatologii îi primesc în fiecare luna de la Casa de Asigurari de Sanatate sunt prea putini si nu acopera cheltuielile reale, motiv pentru care, în majoritatea cazurilor, ajung sa ceara pacientilor bani pentru serviciile prestate desi, teoretic, ar trebui sa le acorde fara cost. Si asta, în cazul în care nu decid sa le suporte din propriul buzunar, cum se întâmpla în cazul celor care reprezinta urgente si pe care juramântul lui Hipocrate nu-i lasa sa le amâne.

Pe de alta parte, medicii stomatologi suceveni considera ca si tarifele pentru lucrarile dentare sunt subevaluate. De exemplu, o carie simpla este platita din fondul de asigurari de sanatate cu 19 lei, în conditiile în care pretul ei real este de 40 lei. Aceasta situatie face ca numarul persoanelor asigurate care au probleme cu dantura si care ar trebui sa beneficieze de servicii stomatologice gratuite sa se reduca si mai mult.

În plus, cei care au avut sansa de a-si face lucrari fara cost nu se pot lauda ca au avut parte si de servicii de calitate, în conditiile în care medicii nu-si permit sa foloseasca cele mai bune materiale.

„Tarifele pentru serviciile stomatologice decontate de Casa de Asigurari de Sanatate sunt mult mai mici decât costurile reale. Cel care are de suferit este tot pacientul, pentru ca la acesti bani scade si calitatea. Totusi, si pe noi, ca medici, ne doare sufletul, deoarece depunem un anumit efort si nu avem satisfactia lucrului bine facut. Materialul utilizat este prost si nu ofera garantie în timp. Practic, munca este aceeasi, dar din cauza calitatii necorespunzatoare, problemele nu întârzie sa apara”, a punctat stomatologul sucevean.


Intră acum și în grupul de