Administratorul unei firme din Bosanci, trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune de aproape 3 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a administratorului unei firme din Bosanci, Ferdinand Stănescu, pentru spălare de bani și evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2010 – iulie 2011, în calitate de administrator al unei firme, Ferdinand Stănescu a efectuat mai multe achiziţii intracomunitare şi interne de mărfuri,  nefiind înregistrate în evidenţa contabilă veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit şi a TVA.

„Astfel, nu au fost înregistrate în evidența contabilă achizițiile intracomunitare de bunuri în valoare de 509.224 lei și nu au fost declarate organelor fiscale competente, iar după comercializarea acestor bunuri, nu au fost înregistrate în evidența contabilă veniturile realizate în sumă de 560.146 lei, nu au fost determinate, înregistrate și declarate organelor fiscale competente impozitele și taxele aferente acestor venituri, datorate bugetului de stat. În acest mod s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de de 224.058 lei, din care impozit pe profit în sumă de 89.623 lei şi TVA în sumă de 134.435 lei”, se arată în document.

Totodată, procurorii susțin că în perioada 2010-2011, în mod repetat Ferdinand Stănescu a livrat mărfuri către diverşi parteneri de afaceri din ţară, operaţiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu le-a declarat organelor fiscale și a omis să înregistreze în evidenţa contabilă şi să declare organelor fiscale livrări în suma totală de 111.600 lei. În acest mod, s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în suma de 17.856 lei şi TVA în suma de 26.784 lei, cauzând un prejudiciu total  în sumă de 44.640 lei. Prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, s-a produs un prejudiciu total în suma de 268.698 lei, din care 107.479 lei reprezintă impozit pe profit şi 161.219 lei reprezintă TVA.

Ancheta a mai stabilit că în prima jumătate a anului  2011, Ferdinand Stănescu, a înregistrat, în evidenţa contabilă a unei firme documente nelegale, aferente unor operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri de la diferite societăți comerciale din țară, iar prin  înregistrarea de cheltuieli fictive care au disimulat realitatea, s-au majorat în mod artificial cheltuielile societăţii, având ca efect fiscal şi diminuarea în continuare a impozitelor şi taxelor aferente, datorate la bugetul de stat.

„Prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, s-a produs un prejudiciu total în suma de 2.216.794 lei, din care 886.717 lei reprezintă impozit pe profit şi 1.330.077 lei reprezintă TVA. În consecință, prin infracţiunile de evaziune fiscală detaliate anterior, inculpatul Stănescu Fedinand a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.485.492 lei, din care 994.196 lei reprezintă impozit pe profit şi 1.491.219 lei reprezintă TVA”, mai arată procurorii.

În ceea ce privește infracțiunea de spălare de bani, procurorii arată că în perioada septembrie 2010 – august 2011, Ferdinand Stănescu a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a şi dobândit, deţinut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.

În acest mod, a dispus de suma de 2.887.958 lei provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv a efectuat plăţi pentru mărfuri achiziţionate, a transferat sume de bani în contul personal cu menţiunea „restituire împrumut asociat”, a retras numerar personal sau prin intermediul altor persoane.

În acest caz luarea măsurilor asigurătorii nu s-a putut dispune în prezenta cauză, întrucât în urma verificărilor efectuate s-a constatat că Ferdinand Stănescu nu deţine bunuri mobile sau imobile.

Cauza urmează să fie judecată de Tribunalul Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de