21 de persoane internate in spital cu trichineloza, de la carnati din carne de vanat


Intră acum și în grupul de

În sectiile de boli infectioase a trei spitale din judetul Suceava s-au internat 21 persoane suspecte de trichineloza, ultima internare, mama si fiu, fiind înregistrata marti. Seful ASP Suceava, Odette Nicolae, a precizat marti, ca o persoana a fost internata în Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 4 în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc si 16 în Spitalul Municipal Vatra Dornei. „Doi pacienti internati initial la Vatra Dornei , din care unul în stare grava, cu miocardita, pneumonie trichinelozica si hepatita reactionala, au fost transferati luni la Clinica de Boli Infectioase Iasi. Boala se manifesta cu febra, dureri musculare, eruptii si edeme la nivelul fetei si al toracelui”, precizeaza seful ASP Suceava, care a mai adaugat ca printre pacienti se afla si un copil în vârsta de 2 ani. Pacientilor le-au fost recoltate probe biologice pentru diagnostic de laborator.   

 

Totul a pornit de la un cârnat crud afumat de mistret, insuficient preparat termic, pe care toti pacientii au declarat ca l-au consumat la domiciliul a doua familii, una din Vatra Dornei si o alta din Dorna Candreni, precum si la o masa festiva la care au participat 17 persoane si care a avut loc la domiciliul unei persoane din Vatra Dornei.

 

Odette Nicolae mai mentioneaza ca a fost contactat medicul veterinar din comuna Dorna Candreni, care a prezentat buletinele de analiza a probelor prelevate de la 7 mistreti vânati în perioada ianuarie-februarie 2008, vânatoare organizata de Filiala de vânatoare Vatra Dornei, potrivit carora rezultatul examenului trichinoscopic era negativ. „S-a reusit contactarea vânatorului din Dorna Candreni, care a declarat ca a preparat cârnatii din carnea de mistret, care i-a fost repartizata oficial prin Filiala de vânatoare Vatra Dornei, lui si altor 3 vânatori. La carnea de mistret s-a mai adaugat slanina cu costita de porc cumparata de la Kauffland Bistrita, probabilitatea acesteia de a fi incriminata în producerea îmbolnavirilor fiind aproape nula, atât timp cât nu au fost semnalate cazuri de trichineloza decât în teritoriul Vatra Dornei. Politia Vatra Dornei a confirmat faptul ca s-au recoltat probe de aliment de la pacientul R. A. si de la unul din cei 4 vânatori , care au fost trimise pentru investigatii de laborator la DSV Suceava, urmând a primi rezultatele”, a mai adaugat Odette Nicolae.

            


Intră acum și în grupul de