FOTBAL : EURO 2008 – FLASH : Grecii si-au anuntat lotul largit


Intră acum și în grupul de

Otto Rehhagel, selectionerul Greciei, a anuntat în cursul zilei de marti, lista provizorie cu cei 24 de fotbalisti pe care îi are în vedere pentru deplasarea la Campionatul European.

Tehnicianul de origine germana nu a pregatit aproape nicio surpriza, însa l-a trecut cu vederea pe tânarul Sotiris Ninis, de la Panathinaikos. Mijlocasul ofensiv, în vârsta de numai 18 ani, a înscris un gol pentru eleni, în amicalul cu Cipru, disputat luni. Chiar daca nu va prinde lotul pentru Euro 2008, este o certitudine ca Rehhagel se va baza pe el în urmatoarea campanie de calificare, la Campionatul Mondial din 2010.

Totusi, o alta „minune” tânara a grecilor se afla în vizorul selectionerului. În vârsta de 19 ani, Socratis Papasthatopoulos a primit cu bucurie vestea convocarii în lotul largit, el fiind acum legitimat la AEK Atena. Elenii vor da piept cu Ungaria într-un amical ce se va disputa duminica, iar Otto Rehhagel va trebui sa se decida imediat ce jucator va lasa acasa, pentru ca UEFA a impus data de 28 mai drept termen final în anuntarea loturilor de 23 de jucatori.

Lotul largit al Greciei:

Portari: Antonis Nikopolidis (Olympiakos), Costas Chalkias (Aris), Alexandros Tzorvas (OFI)

Fundasi: Nikos Spyropoulos, Loukas Vintra, Giannis Goumas (toti Panathinaikos), Paraskevas Antzas, Vassilis Torossidis, Christos Patsatzoglou (toti Olympiakos), Traianos Dellas, Socratis Papastatopoulos (ambii AEK Atena), Giourkas Seitaridis (Atletico Madrid), Sotiris Kyrgiakos (Eintracht Frankfurt)  
Mijlocasi: Angelos Basinas (Mallorca), Georgos Karagounis, Alexandros Tziolis (ambii Panathinaikos), Stelios Giannakopoulos (Bolton Wanderers), Costas Katsouranis (Benfica)  
Atacanti: Angelos Charisteas (Nurnberg), Fanis Gekas (Bayer Leverkusen), Georgos Samaras (Celtic), Dimitris Salpigidis (Panathinaikos), Nikos Liberopoulos (AEK Athens), Ioannis Amanatidis (Eintracht Frankfurt) 

UEFA a modificat regula cartonaselor galbene la Euro

Pâna acum, absolut toate echipele implicate în competitiile eliminatorii erau îngrijorate de cumulul cartonaselor galbene. Însa, odata cu startul Campionatului Eurpean, UEFA a hotarât sa ridice aceasta povara de pe umerii „nationalelor”.

Mai precis, daca un jucator a primit un singur cartonas galben, acesta va fi anulat la sfârsitul meciurilor din sferturile competitiei, în loc sa fie „sters” la finalul partidelor din grupe. Ideea a venit în sprijinul tuturor echipelor participante la Euro 2008, care au dreptul sa alinieze cel mai bun „unsprezece” în marea finala a competitiei.

„Am ajuns la aceasta concluzie în urma cu mai multi ani, iar toti membrii Comitetului Executiv au votat-o acum în unanimitate. Decizia este una deosebit de importanta pentru toti iubitorii fotbalului, care pot sa îsi vada echipa nationala, fie din tribune, fie din fata televizoarelor, afisând cea mai buna garnitura în ultimul act al Campionatului European”, a declarat Michel Platini, presedintele UEFA.

Noua lege a fost adoptata cu mai putin de o luna pâna la startul Euro 2008, iar votul s-a acordat în cadrul Adunarii Generale, care a fost gazduita de Moscova, în zilele de luni si marti.

Regula cartonaselor galbene nu a fost singura de pe agenda celor de la UEFA. Oficialii Forului European au operat si unele schimbari în calculul coeficientilor echipelor nationale, pentru a reflecta mai bine valoare primelor reprezentative.

Pentru calculul coeficientilor vor fi luate în considerare toate meciurile oficiale ale echipelor nationale în preliminarii si la turneul final, iar acesta se va stabili în urma calculelor ultimelor doua cicluri si jumatate. La ultimul coeficient s-a luat în considerare Euro 2004 (preliminarii si turneul final), CM 2006 (preliminarii si turneul final) si Euro 2008 (preliminarii). Fiecare meci jucat se puncteaza cu 10.000 puncte, o victorie valoreaza 30.000 de puncte, un egal aduce 10.000, pentru fiecare gol marcat se adauga 501 puncte, iar pentru fiecare gol primit se scad 500 de puncte. 

Donadoni a anuntat lotul final. Revin Del Piero si Cassano!

Roberto Donadoni a transformat anuntarea lotului pentru turneul final al Europenelor într-o adevarata preselectie „Alege A.S.I.A.”. Marti dupa-amiaza, într-o conferinta de presa organizata la Roma, selectionerul Italiei a anuntat jucatorii pe care va conta în Austria si Elvetia.

Surprinzator, Donadoni a dat publicitatii 24 de nume, si nu 23 cât îi permite regulamentul UEFA. Explicatia a uimit întreaga presa peninsulara. „Nu sunt rezerve! Sunt 24 de jucatori care vor trebui sa îmi demonstreze ca îsi merita locul în echipa. Stiu ca nu va place, dar nu voi lua alta decizie. M-am pus în locul baietilor mei. Niciunuia nu i-ar placea sa fie în lotul de 24, dar sa stie ca nu are nicio sansa sa joace”, a declarat selectionerul adversarei noastre, fara a oferi alte explicatii.

Fara doar si poate, marea surpriza este convocarea lui Antonio Cassano. Desi nu l-a anuntat în lotul provizoriu de 30 dat publicitatii în urma cu doua saptamâni, Donadoni a decis sa îi acorde o sansa teribilistului dar senzationalului atacant al Sampdoriei. O alta mare surpriza este Alessandro Del Piero. Dupa un sezon de vis la revenirea lui Juventus în Serie A, super-atacantul torinez se afla si el în lista de 24 de jucatori a selectionerului peninsular.

În schimb, Donadoni a renuntat la duo-ul milanez Massimo Oddo – Pippo Inzaghi, cei doi fotbalisti ai „diavolilor rosii” neintrând în planurile tehnicianului italian.

Lotul Italiei pentru Euro 2008:

Portari: Gianluigi Buffon (Juventus), Marco Amelia (Livorno), Morgan De Sanctis (Sevilla).

Fundasi: Cristian Panucci (Roma), Fabio Cannavaro (Real Madrid), Andrea Barzagli (Palermo), Marco Materazzi (Inter), Fabio Grosso (Lyon), Gianluca Zambrotta (Barcelona), Giorgio Chiellini (Juventus).

Mijlocasi: Rino Gattuso (Milan), Andrea Pirlo (Milan), Massimo Ambrosini (Milan), Daniele De Rossi (AS Roma), Simone Perrotta (AS Roma), Alberto Aquilani (Roma), Mauro Camoranesi (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina).

Atacanti: Marco Borriello (Genoa), Antonio Casano (Sampdoria), Alessandro Del Piero (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Fabio Quagliarella (Udinese), Luca Toni (Bayern Munchen). 

Cehii si-au anuntat lotul final

Ambitiosi din fire, cehii se grabesc. Dupa Polonia, echipa nationala a Cehiei este a doua participanta la regalul fotbalstic din perioada 7-29 iunie care si-a anuntat lotul final care va fi deplasat la turneul final al Campionatului European, competitie la care Koller&Co vor juca, în Grupa A, cu Elvetia (7 iunie), Portugalia (11 iunie) si Turcia (15 iunie).

Selectionerul Karel Bruckner a dat publicitatii lotul pe care va conta în Austria si Elvetia. În afara de Nedved, care a refuzat sa revina asupra deciziei de a se retrage din fotbalul international, si de Thomas Rocicky, accidentat foarte grav, Cehia nu va putea conta nici pe Daniel Pudil, acesta fiind înlocuit în ultimul moment cu Rudolf Skacel, mijlocasul Herthei Berlin.

În rest, toate vedetele vor fi prezente. Din lotul cehilor nu lipsesc jucatori de clasa mondiala, precum portarul Petr Cech de la Chelsea, fundasii Zdenek Grygera de la Juventus, Marek Jankulovski de la AC Milan sau Tomas Ujfalusi de la Fiorentina, mijlocasii Tomas Galasek de la Nurenberg sau David Jarolim de la MSV Hamburg si atacantii Milan Baros de la Porstmouth sau Jan Koller de la Nurnberg.

Cehia – lotul final pentru Euro 2008:

Portari: Petr Cech (Chelsea), Jaromir Blazek (Nurenberg), Daniel Zitka (Anderlecht).

Fundasi: Zdenek Grygera (Juventus), Marek Jankulovski (AC Milan), Michal Kadlec (Sparta Praga), Radoslav Kovac (Spartak Moscova), Zdenek Pospech (FC Copenhaga), David Rozehnal (Lazio Roma), Tomas Sivok (Sparta Praga), Tomas Ujfalusi (Fiorentina).

Mijlocasi: Tomas Galasek (Nurenberg), David Jarolim (Hamburg), Marek Matejovsky (Reading), Jaroslav Plasil (Osasuna), Rudolf Skacel (Hertha Berlin), Jan Polak (Anderlecht), Libor Sionko (FC Copenhaga), Stanislav Vlcek (Anderlecht).

Atacanti: Milan Baros (Porstmouth), Martin Fenin (Frankfurt), Jan Koller (Nurnberg), Vaclav Sverkos (Banik Ostrava).


Intră acum și în grupul de