Memorandum privind Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme, aprobat de Guvern


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat un Memorandum care stabileste Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme, a anuntat Purtatorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spataru.

„Acest plan stabileste responsabilitatile exacte ale fiecarei institutii, precum si termenele pâna la care sa fie puse în practica pentru aplicarea Programului National de Reforme”, a afirmat Purtatorul de Cuvânt al Guvernului.

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si membrii Cabinetului vor avea pe 3 iunie o reuniune dedicata dezbaterilor asupra acestui plan.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea a precizat ca România, ca stat membru al Uniunii Europene, a trimis la Bruxelles Programul National de Reforme în iulie 2007. Comisia Europeana a facut o serie de recomandari tuturor statelor membre.

România a primit cinci recomandari de tara, care se refera la:  consolidarea capacitatii administrative, evitarea politicii fiscale prociclice, reducerea procedurilor si întârzierilor administrative în scopul îmbunatatirii mediului de afaceri, o abordare integrata a cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, consolidarea masurilor de combatere a fragmentarii structurilor de cercetare.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene a aratat ca Planul de actiuni pe 2008 pentru aplicarea Programului National de Reforme, adoptat astazi de Guvern, contine 34 de masuri, împartite astfel: 11 masuri pentru îmbunatatirea capacitatii administrative, trei masuri de politica fiscala si bugetara, patru masuri pentru îmbunatatirea mediului de afaceri, 14 masuri pentru munca si educatie, si doua masuri pentru sectorul cercetarii.

Între aceste actiuni, secretarul de stat Adrian Ciocanea a mentionat:

    * Elaborarea pâna la sfârsitul anului a unui cod administrativ si a unui cod de procedura adminsitrativa
    * Cresterea capacitatii administrative pentru întarirea accesului IMM-urilor la institutiile publice
    * Dezvoltarea expertizei comisiei de supraveghere în piata asigurarilor
    * Introducerea componentei de programare bugetara si monitorizare a cheltuielilor de personal
    * Identificarea si eliminarea unui numar de 25 de autorizatii si stabilirea unui  mecanism de notificare a practicilor administrative excesive, simplificarea procedurilor de autorizare în domeniul mediului
    * Elaborarea si adoptarea modalitatilor de implementare a principiilor flexisecuritatii în domeniul educatiei
    * Înfiintarea unui birou unic pentru proceduri de recrutare a angajatilor
    * Reabilitarea infrastructurii unitatilor de învatamânt din mediul rural
    * Implementarea cadrului national al calificarilor din  învatamântul superior
    * Finalizarea informatizarii sistemului de învatamânt.

Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme va fi discutat în cadrul unei mese rotunde publice, care se va desfasura pe 23 mai, împreuna cu partenerii sociali, partidele politice, reprezentanti ai Comisiei Europene si alti reprezentanti ai institutiilor publice din România. Ulterior, Programul National de Reforme actualizat va fi transmis Comisiei Europene.


Intră acum și în grupul de