Despagubirea fostilor proprietari de imobile confiscate abuziv va putea fi asigurata si de la bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

Fondurile pentru despagubirile în numerar acordate fostilor proprietari ale caror imobile au fost abuziv confiscate vor putea fi asigurate si de la bugetul de stat, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.

Guvernul a modificat, în sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Titlului VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Modificarea actului normativ s-a facut în sensul acordarii posibilitatii de a suplimenta fondul din care se acorda despagubirile pentru fostii proprietari, din bugetul de stat.

Potrivit noilor reglementari, sursele de finantare din care se vor acorda despagubiri în numerar fostilor proprietari ale caror imobile au fost abuziv confiscate, pâna la listarea SC Fondul Proprietatea SA, se vor asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea si în completare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor.

Sumele prevazute în bugetul Ministerului Economiei si Finantelor pentru aplicarea acestor reglementari se transfera la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate anul trecut (OUG nr. 81/2007), persoanele îndreptatite sa primeasca despagubiri pentru imobilele abuziv confiscate pot opta pentru despagubiri în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, în transe egale, într-o perioada de maximum 2 ani. Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor în numerar se asigura, pâna la listarea SC Fondul Proprietatea SA, din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea.


Intră acum și în grupul de