Cazul de la Pneumoftiziologie pe masa Comisiei de Jurisdictie a Colegiului Judetean al Medicilor


Intră acum și în grupul de

Cazul femeii din Calugareni- Suceava care a stat decedata aproximativ 10 ore în salonul de la sectia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judetean Suceava, unde se aflau alte 9 paciente, dupa care a fost transportata la Serviciul de Anatomie Patologica (morga) cu o masina „de ocazie” a ajuns joi, pe masa Comisiei de Jurisdictie a Colegiului Medicilor Suceava. Mai exact, este vorba despre anchetarea medicului ce se afla de serviciu în acea noapte.

Precizam ca, Comisia de disciplina a Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a efectuat o ancheta privind acest eveniment si a dispus sanctionarea cadrelor ce au lucrat în noaptea de 14-15 mai. Persoanele care au fost de serviciu în acea noapte sunt medicul Claudia Bîlha, pentru care s-a decis suspendarea contractului de munca pentru 10 zile lucratoare, la fel ca si în cazurile asistentelor Gabriela Carmen Popovici si Angelica Turcan, asistenta Rozalia Darie, care a primit un avertisment scris si infirmiera Elena Capra, careia i s-a redus salariul de baza cu 5 la suta pe o luna de zile.

ASP Suceava a considerat ca aceste sanctiuni sunt prea blânde si a solicitat chiar si sanctionarea directorului interimar al spitalului judetean, Doina Elena Ganea.

Cât priveste seful de sectie Maria Muha, aceasta se afla în concediu de odihna, însa nu va scapa de raspundere, întrucât pe data de 13 decembrie 2007, Departamentul de Anatomie Patologica a transmis o adresa catre toti sefii de sectie cu privire la organizarea, depozitarea si transportul cadavrelor, iar aceasta a semnat pentru luare la cunostinta. „Atunci nu s-a plâns de nimic. Este posibila o sanctiune pentru neîndeplinirea masurii”, a spus Doina Elena Ganea. Potrivit legii, ar trebui sa existe o camera unde trupurile sa fie tinute timp de doua ore pâna sa fie transportate la morga, transportul trebuie facut de brancardierul sectiei însotit de asistenta, iar decesul trebuie constatat de medic imediat, la patul pacientului, dar niciuna din aceste conditii nu au fost îndeplinite.

„Este un lucru care putea fi evitat daca se respecta adresa medicului sef de la Medicina Legala cu extrasele din Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor care a fost trimisa pe 13 decembrie 2007 pe toate sectiile”, a declarat Cristian Irimie, presedintele Colegiului Medicilor Suceava, precizând ca acest episod nu face cinste corpului medical. Acesta a incriminat „lipsa de bun simt a unor cadre” si a afirmat ca lumea functioneaza într-o suficienta nelalocul ei.

Referindu-se la acest caz, Cristian Irimie a mai spus ca „s-a actionat sub impresia „fricii”, de ceea ce o sa zica presa, pentru ca multa lume interpreteaza ca un atac, daca nu personal, atunci ca un atac la institutie”.

„Ar trebui o mai buna colaborare între conducerea Spitalului Judetean si cea a ASP, ca nu-i desparte decât o curte si nici aia cu gard. Masurile hei-rup-iste nu folosesc la nimic”, a afirmat presedintele Colegiului medicilor, facând referire la faptul ca ASP a cerut Ministerului Sanatatii chiar sanctionarea sefului Spitalului Judetean. Acesta a mai precizat ca Doina Elena Ganea se afla într-o situatie dificila, data de faptul ca este atât director medical, post obtinut prin concurs, dar, de 5 luni este si manager interimar, si efectiv nu are cu cine se sfatui.

Cristian Irimie a mai mentionat ca în acest caz nu s-a vazut vinovatia tuturor celor implicati si nici gradul de vinovatie. „Atâta timp cât în toate sectiile exista adresa de la Medicina Legala, atunci indiferent cine ar fi fost manager, nu ar fi putut prevedea aceasta idiotenie”, a declarat presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Suceava.

Dupa anchetarea cazului si întocmirea dosarului de ancheta disciplinara, documentatia va ajunge de la Comisia de Jurisdictie a Colegiului la Comisia de Disciplina, care va judeca si va da verdictul în functie de rezultat.

Cât privesc asistentele si infirmiera, acestea vor fi anchetate de OAMR.   


Intră acum și în grupul de