Fotbal, Liga Campionilor : Manchester United a castigat finala Champions League


Intră acum și în grupul de

Manchester United s-a impus miercuri seara în fata lui Chelsea, într-un meci-drama, jucat pâna în ultima secunda. „Diavolii” si-au adjudecat trofeul Ligii Campionilor la loteria penaltiurilor, dupa o partida care va intra în istorie pentru daruirea si curajul aratat în teren.

Fluierul de start a dezlantuit ambele echipe, care s-au avântat în ofensiva înca din prima secunda a meciului. Primele minute au fost presarate cu faulturi în atac, semn clar ca cele doua grupari pasisera pe “Lujniki” pentru o lupta de zile mari. Dupa o perioada de tatonare impusa de miza uriasa a meciului, Cristiano Ronaldo a încântat publicul cu un dribling în fata lui Essien, dar centrarea din minutul 16 a fost prea înalta pentru Hargreaves.

Greselile din joc au început sa dispara usor, iar Manchester United a fortat mai mult în atac. Primul corner al partidei a fost executat de Hargreaves, în minutul 20, însa mingea a strabatut nestingherita careul. În faza imediat urmatoare, acelasi jucator a mai centrat din lovitura libera, dar Chelsea a reusit sa respinga, plecând pe contraatac. Makelele si Scholes s-au ciocnit în aer în lupta pentru balon, iar finala era cât pe ce sa se transforme într-un meci de box. Cu fata plina de sânge, englezul a primit îngrijiri medicale, dupa care a revenit pe teren. Însa ambitia celor de la Manchester United s-a transformat în gol în minutul 27. Cristiano Ronaldo a deschis scorul printr-o superba lovitura de cap, fructificând o centrare pe masura, venita din partea dreapta, de la Brown. „Albastrii” au raspuns în minutul 33, când Rio Ferdinand este la un pas de autogol, reluând cu capul spre proprie poarta, din fata lui Ballack, dar Van der Sar a intervenit magistral în ultima secunda, scotând balonul de sub bara. Dupa alte câteva replici din partea lui Chelsea, sortite esecului, „diavolii” au pus mâna pe partida. Elevii lui Sir Alex Ferguson au ratat doua ocazii imense în minutul 34. Sutul lui Tevez a fost blocat exceptional de Petr Cech, ca apoi acelasi portar sa aiba o interventie senzationala si în fata lui Carrick.  

Elevii lui Avram Grant pareau ca s-au blocat psihic, dar asta pâna la patrunderea lui Joe Cole din minutul 40. Englezul a fost faultat, însa Lubos Michel a dat lovitura libera de la 16 metri, refuzând cererile disperate pentru penalti. Ballack a tras peste poarta si, când toata lumea astepta pauza, Lampard a detonat „bomba”. Mijlocasul londonezilor a profitat de greseala lui Rio Ferdinand si de alunecarea lui Van der Sar, restabilind egalitatea cu sut sec.

Dupa iesirea de la cabine ostilitatile au continuat în acelasi ritm, cu ambele echipe afisând o aparare de netrecut. Minutul 51 avea sa aduca mai multa adrenalina, atunci când suturile în forta trimise de Essien si Joe Cole s-au oprit în blocajul advers. „Albastrii” au intrat si mai mult în joc dupa aceste ocazii, Essien fiind cât pe ce sa îsi repare greseala de la gol, daca nu ar fi tras peste poarta, în minutul 54. Chelsea a pus stapânire pe joc, iar baloanele expediate de Malouda si Lampard în minutul 66 au demonstrat acest lucru. Terry a ratat si el, din corner, ca apoi sutul lui Joe Cole sa fie blocat de coechipierul Drogba. United a revenit în joc prin driblingurile interminabile ale lui Cristiano Ronaldo, dar faza din minutul 74 a ramas fara rezultat. Drogba a avut cea mai mare ratare a meciului. Atacantul ivorian a sutat din cadere, însa Var der Sar a fost salvat de bara din stânga sa, în minutul 78.

Ambele echipe au încercat sa dea lovitura de gratie în ultimele zece minute, dar zvâcnirile fotbalistilor au fost de prisos. Tevez, Ballack, Cristiano Ronaldo, Joe Cole si Drogba s-au încâlcit în atac, doar pentru a astepta fluierul care i-a dus în prelungiri.

Acolo, Frank Lampard putea realiza cea mai importanta „dubla” a carierei sale, daca bara nu se opunea sutului din minutul 94. Joe Cole a ramas întins pe gazon dupa ciocnirea cu un adversar, dar asta nu l-a oprit pe Giggs sa încerce golul victoriei. Veteranul „diavolilor” a sutat plasat în minutul 100, însa John Terry a intervenit miraculos. Cinci minute mai târziu, Kalou nu a putut profita de lansarea lui Carvalho si a urmat cea de-a doua repriza de prelungiri.  

Dupa câteva actiuni de ambele parti, toate fara deznodamânt pe tabela, Drogba a tras putin pe lânga vinclul portii, iar cei din Manchester au revenit în atac. Cristiano Ronaldo a încercat sa obtina si el o lovitura libera, dar arbitrul nu a aratat nimic. Nu la fel s-a întâmplat în minutul 115, atunci când Lubos Michel l-a eliminat pe Drogba pentru o lovitura aplicata lui Vidic, dupa o încaierare generala, care a descris perfect starea de tensiune din teren.  
Sfârsitul timpului regulamentar a prezentat o imagine de cosmar: Cole si Nani au ramas la pamânt, dupa ce s-au ciocnit foarte puternic. Dar s-au ridicat în cele din urma, pregatindu-se pentru penaltiuri.

Marea speranta a lui Manchester United a ratat incredibil, Petr Cech reusind sa respinga sutul lui Cristiano Ronaldo. Când totul putea sa fie decis de John Terry, capitanul lui Chelsea a ratat incredibil ultimul penalti din seria de cinci lovituri, egalitatea restabilindu-se. A urmat un joc de „care pe care”, pierdut de Anelka. Francezul a decis scorul final: 1-1 la finalul prelungirilor si 6-5 pentru „diavoli”, la loviturile de departajare. Atacantul „albastrilor” a ratat de la punctul cu var, manusile lui Van der Sar aducând trofeul pe “Old Trafford”.  
Au evoluat formatiile:

Manchester United: Van der Sar – Brown (Anderson, 120), Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Hargreaves, Scholes (Giggsm 87), Cristiano Ronaldo – Rooney (Nani, 101), Tevez. Antrenor: Sir Alex Ferguson

Chelsea: Cech – Essien, Terry, Carvalho, A. Cole – Makelele (Belletti, 120 ), Ballack, Lampard, Malouda (Kalou, 93), J. Cole (Anelka, 98) – Drogba. Antrenor: Avram Grant. 


Intră acum și în grupul de