Guvernarea PNL vrea buget multi-anual


Intră acum și în grupul de

Guvernul României va propune, în acest an, un buget multi-anual, pentru doi ani, care sa implice toate nivelurile administratiei si care sa cuprinda proiecte „ambitioase” de infrastructura. Anuntul a fost facut la Suceava, de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a spus într-o conferinta de presa, ca este pentru prima data când se propune Parlamentului un astfel de buget. „În vara acestui an vom propune Parlamentului un proiect de buget multi-anual. Este pentru prima oara când România face acest lucru”, a explicat ministrul. Acesta a spus ca, în 2004, atunci când a lucrat împreuna cu Adrian Videanu la programul de guvernare al Aliantei D.A., au hotarât sa modifice orientarea filosofiei economice românesti, de la cea îndreptata mai ales catre controlul cererii pentru diminuarea inflatiei, într-un concept nou, care are în vedere lupta împotriva inflatiei în conditii de dezvoltare economica.

„Noi am propus atunci o crestere economica medie de 7 % pe an si am fost socotiti entuziasti”, a mai spus ministrul, subliniind ca realitatea a dovedit, fara a fi luate în calcul efectele conditiilor climatice, cresterea economica a produsului intern brut non-agricol a fost cu peste 7,5 %, ceea ce situeaza România printre tarile cele mai dinamice de pe glob.  

Acesta a subliniat ca optiunea lui a fost aceea de a stimula oferta nationala, de a stimula economia, industria si serviciile în plan national. „Acest lucru am reusit sa-l facem si cu consecinte pozitive pe viitor”, a mai spus ministrul Economiei. Varujan Vosganian a mentionat ca proiectul de buget multianual va aduce în dezbaterea parlamentara o serie de alte proiecte. „Pentru prima oara, eu am sa le trec în dezbaterea parlamentara ca sa fim siguri ca orice guvern va veni, va fi nevoit sa preia acele proiecte”, a spus Varujan Vosganian. Acesta a aratat ca printre aceste proiecte se numara si modernizarea aeroporturilor din Moldova, sosele de centura sau continuarea, în proiectie multianuala, a traseelor de autostrada. „Avem nevoie de un program ambitios de infrastructura”, a spus ministrul, adaugând ca actualul Guvern nu va putea fi acuzat ca transfera responsabilitati viitorului guvern. „Nu vom transfera responsabilitati, pentru ca vom stabili si resursele, iar resursele sunt stabilite în functie de realizarile din acesti ani”, a mai aratat ministrul Vosganian. Acesta a explicat ca Guvernul propune României acest program bianual, pentru ca 2008-2010 este al doilea ciclu al strategiei Lisabona si ca sunt câteva tinte clare, asumate în Strategia Lisabona. „Acest program va cuprinde, pentru prima oara, o prognoza de crestere economica pentru fiecare judet. Vom propune un program care sa implice toate nivelurile administrative care sa constituie si un program pe termen lung”, a mai spus ministrul Economiei si Finantelor.


Intră acum și în grupul de