Numar record de 12 copii, din doua familii, ai caror mame sunt in strainatate – preluati de DGASPC


Intră acum și în grupul de

În ultimele 3 zile, un numar record de 12 copii provenind din doua familii, ai caror mame sunt plecate în strainatate, au fost preluati de DGASPC Suceava, fiind necesara luarea unor masuri de protectie în regim de urgenta.

Astfel, în primul caz sunt implicati 9 frati, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava (DGASPC) fiind sesizata telefonic de catre un cadru didactic cu privire la situatia grava în care se aflau acesti copii, cu vârste cuprinse între 1 an si sase luni si 13 ani. Purtatorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenta, mentioneaza ca datorita posibilitatilor financiare reduse pentru întretinerea familiei numeroase, mama a plecat la munca în Italia în urma cu un an, lasând copiii în grija tatalui si a fetitei mai mari. „Tatal munceste ocazional fara a avea un loc de munca stabil, iar mama nu trimite bani pentru întretinerea copiilor, deoarece sotul este consumator de alcool si nu prezinta încredere în gestionarea cu responsabilitate a acestora. Veniturile familiei sunt alcatuite în principal din alocatiile copiilor, alocatia complementara de sprijin familial si burse sociale acordate copiilor care frecventeaza cursurile scolare. Pe fondul consumului frecvent de alcool, tatal devine violent în relatia cu copiii. De asemenea, acestia sufera datorita lipsei de îngrijire si afectiune, a lipsurilor materiale si a lipsei unei alimentatii corespunzatoare”, precizeaza Nicoleta Lenta. Aceasta mai adauga faptul ca, în timpul discutiilor purtate cu tatal, acesta nu s-a aratat dispus sa-si schimbe comportamentul, minte ca el are grija de copii si nu le lipseste nimic, iar în privinta abuzurilor fizice la care îi supune, sustine ca este o situatie normala, un mijloc de educatie.

„Deoarece mama nu a putut fi contactata, tatal nu este receptiv la intentiile noastre de a-l ajuta în solutionarea acestei situatii dificile,  iar alte rude pâna la gradul IV nu sunt dispuse sa aiba grija ce copii, s-a dispus plasarea lor într-o casa de tip familial pentru 8 dintre frati, iar pentru cel mai mic, s-a hotarât plasarea la un asistent maternal profesionist din aceeasi localitate, pentru a nu pierde legatura cu fratii mai mari”, a mai precizat purtatorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

Alti 3 copii cu vârste între 3 si 6 ani, proveniti dintr-o alta comuna suceveana cu paternitate nerecunoscuta, au fost preluati de DGASPC Suceava. Acestia au fost lasati de mama în grija unei vecine, care mai avea în îngrijire cei 11 copii proprii si a plecat la munca în strainatate. Deoarece mama nu si-a tinut promisiunea de a trimite periodic bani în tara pentru cresterea si îngrijirea copiilor, vecina a contactat DAGPS Sucava si a adresat rugamintea de a gasi o solutie pentru acesti copii. „Deoarece nu au fost identificate rude pâna la gradul IV care sa poata sau sa vrea sa-i  ia în grija, s-a luat masura ridicarii în regim de urgenta, în acest moment cautându-se cea mai buna solutie pentru a ramâne împreuna, având în vedere vârstele mici ale copiilor”, a mai adaugat Nicoleta Lenta.


Intră acum și în grupul de