Euro 2008 – flash : Antrenorii Grupei C


Intră acum și în grupul de

Marco van Basten – Olanda

Marco van Basten s-a nascut pe 31 octombrie, în Utrecht, si a început cariera de fotbalist la vârsta de 7 ani. Unul dintre cei mai mari atacanti ai timpului sau, Marco van Basten a fost solutia neasteptata pentru ocuparea bancii tehnice a Olandei, realizata dupa plecarea lui Dick Advocaat, când “Portocala mecanica” a ajuns în semifinalele Euro 2004.

Van Basten nu a avut o experienta vasta în antrenorat, ocupându-se înainte doar de echipa de juniori a lui Ajax. Acesta nu a fost un impediment pentru olandez, care a reusit o serie de 15 victorii consecutive cu “nationala” , performanta întrerupta de Italia, într-un meci amical terminat 3-1. Olanda a avut un parcurs lejer la Campionatul Mondial din 2006, dar a suferit o înfrângere dezamagitoare în fata Portugaliei cu 1-0.

“Portocala” a obtinut calificarea la Euro 2008 fara probleme, si Van Basten a avut astfel posibilitatea sa-si continue politica de promovare a tinerilor jucatori care au câstigat Campionatele Europene U21 în 2006 si 2007.

Ca jucator, Van Basten a debutat la echipa locala EDO, plecând dupa un an la UVV Utrecht, unde a jucat timp de 10 ani, pâna când a fost luat de Ajax. Prima data, olandezul a îmbracat tricoul lui Ajax în aprilie 1982, în partida câstigata cu 5-0 în fata celor de la NEC Nijmegen, meci în care a reusit sa marcheze primul sau gol pentru noua echipa. Van Basten a devenit cel mai bun marcator din campionatul olandez, în anii 1984, 1985, 1986 si 1987, reusind sa marcheze nu mai putin de 117 goluri în 112 partide. În 1987, atacantul a fost adus de Silvio Berlusconi la AC Milan pentru suma de 2,5 milioane de euro. În primul sau sezon la echipa italiana, Van Basten i-a ajutat pe milanezi sa câstige primul lor scudetto în opt ani, desi a jucat doar unsprezece partide, si a suferit dureri la glezna în mai multe rânduri. În ciuda acestor dureri, Van Basten a reusit sa marcheze cinci goluri la Euro 88: un hattrick împotriva Angliei, golul câstigator în semifinala cu Germania de Vest si un gol din voleu în finala competitiei câstigata în fata Uniunii Sovietice. Ultimul meci al lui Marco Van Basten în tricoul Milanului a fost finala Ligii Campionilor, pierduta în favoarea francezilor de la Marseille. 

Victor Piturca – România

Victor Piturca s-a nascut pe 8 mai 1956, în localitatea Orodel, judetul Dolj. Ca fotbalist si-a petrecut mare parte din cariera la echipa Steaua Bucuresti. În prezent este selectionerul echipei nationale de fotbal a României, pe care a reusit s-o califice de doua ori în la turneul final al Campionatului European. Piturca a facut initial parte din lotul echipei Viitorul Scornicesti ca apoi sa fie transferat la marea echipa a Stelei, care în 1986 câstiga Cupa Campionilor Europeni. Ca jucator, selectionerul României a câstigat de asemenea Supercupa Europei cu Steaua, dupa un meci cu Dinamo Kiev.

În sezonul 1987-1988, Victor Piturca a marcat 34 de goluri în campionatul României si a câstigat trofeul „Gheata de Bronz” a Europei, fiind devansat de catre turcul Tanju Çolak (Galatasaray Istanbul) – 39 de goluri si de danezul John Eriksen (Servette Geneva) – 36 goluri.

Ca antrenor, a pregatit Universitatea Craiova, cu care a obtinut locul 2 în campionat, apoi echipa nationala de tineret U21 a României, cu care a reusit calificarea la Campionatul European din România în anul 1998. Numit selectioner al echipei nationale, Piturca a reusit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2000, dar a fost demis în urma unui conflict cu unii jucatori importanti ai nationalei, printre care si Gheorghe Hagi.

Dupa aceea, “Nea Piti” a pregatit Steaua Bucuresti cu care a obtinut un titlu national, în sezonul 2000-2001. Datorita unui conflict cu patronul clubului, George Becali, Piturca a demisionat în 2002. În 2003 a fost numit din nou selectioner al echipei nationale de fotbal a României, cu care a reusit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2008 (la 8 ani de la ultima calificare a acesteia la un turneu final), dupa ce a condus nationala româna la prima sa victorie din istorie într-un meci împotriva Olandei. 

Raymond Domenech – Franta

Raymond Domenech s-a nascut pe 24 ianuarie 1952 si este actualul antrenor al “nationalei” Frantei. Pasionat de fotbal, dar si de teatru si astrologie, Domenech îsi merita reputatia de nonconformist si se poate spune ca antreneaza la fel de bine cum a jucat fotbal. Ca jucator, Domenech a purtat de opt ori banderola de capitan. A câstigat Cupa Frantei cu Olympique Lyon (1972/73) si are doua titluri de campion al Frantei cu RC Strasbourg (1978/79) si FC Girondins de Bordeaux (1983/84). Interesul sau pentru aspectele psihologice ale jocului au aparut devreme, dupa cum el spunea odata: “Când jucam pentru Lyon, într-un derbi cu Saint-Etienne, îmi placea sa ma încalzesc singur lânga suporterii adversarilor care ma huiduiau. M-am apropiat de ei si au început sa ma huiduiasca si mai tare. Aveam nevoie de asa ceva”. Domenech a debutat ca antrenor la FC Mulhouse. Apoi, a trecut pe banca tehnica a lui Olympique Lyon, echipa pe care a prmovat-o în Ligue 1 (1988/89). Cariera de antrenor a francezului a continuat la “nationala” Frantei U21. Cea mai mare realizare a sa, în aproape 10 ani de antrenorat, a fost clasarea pe locul al doilea la Campionatul European U21 din 2002. Aceasta performanta a fost suficienta pentru Federatia Franceza de Fotbal pentru a-l numi pe Domenech antrenorul primei reprezentative. Selectionerul “cocosilor” mai are contract cu federatia pâna la sfârsitul lui Euro 2008. 

Roberto Donadoni – Italia

Donadoni a fost numit antrenorul “nationalei” Italiei, chiar dupa ce aceasta a câstigat Campionatul Mondial din 2006, sub conducerea lui Marcello Lippi. Desi echipa “azzurilor” s-a împiedicat la începutul calificarilor pentru Euro 2008, pierzând în fata Frantei si obtinând doar un egal cu Lituania, în cele din urma Italia a reusit sa termine grupa pe primul loc, experienta care îi va servi lui Donadoni pentru urmatoarele provocari. Donadoni a debutat ca antrenor în 2001, la o formatie din liga a treia, Calcio Lecco, pe care a condus-o catre locul al noualea. În urmatorul sezon, fostul mijlocas al Squadrei Azzura a antrenat în liga a doua, la AS Livorno. Apoi, a plecat la Genoa, echipa de la care a fost concediat dupa doar trei partide. Donadoni s-a întors la Livorno, dar a demisionat dupa niste neîntelegeri cu presedintele clubului, lasând echipa pe locul sase. Aceasta a fost ultima sa slujba înainte de a prelua selectionata din “Cizma”.

Ca jucator, Donadoni si-a facut debutul în 1982, la echipa din orasul sau natal, Atalanta BC. Peste patru ani s-a transferat la AC Milan, unde a devenit un jucator indispensabil. Alaturi de aceasta echipa a reusit sa câstige cinci titluri de campion al Italiei (1988, 1992, 1993, 1994, 1996), trei cupe europene (1989, 1990, 1994), trei supercupe si doua cupe intercontinentale, sub comanda unor celebri antrenori, precum Arrigo Sacchi sau Fabio Capello. Înainte sa se retraga, Donadoni a jucat în Statele Unite la New Jersey MetroStars si în Arabia Saudita la Al Ittihad.
Roberto Donadoni a evoluat pentru “nationala” Italiei în 63 de partide. A ratat doua penaltiuri cruciale – la Campionatul Mondial din 1990, împotriva Argentinei în semifinale, si la cel din 1994, când Italia a pierdut finala cu Brazilia în urma loviturilor de departajare. 


Intră acum și în grupul de