Euro 2008 – flash : Antrenorii Grupei D


Intră acum și în grupul de

Luis Aragones – Spania

Selectionerul Spaniei, Luis Aragones, unul din veteranii acestei editii a Campionatului European, este în acelasi timp si unul dintre cei mai contestati dintre tehnicienii echipelor calificate la Euro. Si asta nu numai din cauza metodelor cel putin stranii de a-si motiva elevii, ci si a deciziilor nu tocmai logice pe care le ia în momentele importante. Ultima? Neincluderea vedetei Raul în lotul pentru Euro. Asta, în conditiile în care atacantul Realului a cucerit titlul în Primera alaturi de echipa sa în acest sezon, fiind unul dintre principalii marcatori ai formatiei antrenate de germanul Bernd Schuster. Din 2004 la nationala, Aragones a avut parte de o experienta nu tocmai placuta chiar în primul sau an la cârma reprezentativei iberice. În încercarea de a-l motiva pe Jose Antonyo Reyes, Aragones s-a folosit de remarci rasiste la adresa lui Thierry Henry, pe care l-a numit “cioara”. Vorbele sale i-au atras antipatia mass-mediei si o amenda din partea Federatiei Spaniole. Cu toate acestea, oficialii forului de la Madrid i-au încredintat înca un contract în 2006, în ciuda prestatiei nu tocmai convingatoare a Spaniei la turneul final al Campionatului Mondial din Germania. Ce urmeaza pentru Aragones? Probabil întoarcerea la Mallorca dupa Euro, grupare pe care a mai pregatit-o în doua rânduri. 

Lars Lagerback – Suedia

A cincea prezenta consecutiva pentru Suedia la un turneu final nu este o performanta întâmplatoare. Iar continuitatea si profesionalismul existente la nivelul bancii tehnice a nordicilor nu trebuie neglijate. Intrat în urma cu exact 10 ani în stafful nationalei, antrenorul Lars Lagerback a fost aproape de reprezentativa la cele mai importante evenimente fotbalistice din ultimul deceniu.

Mai întâi asistent al lui Tommy Soderberg, Lagerback a fost promovat ca antrenor principal înaintea Euro 2000, alaturi de colaboratorul sau. Tandemul a rezistat în functie 4 ani, Soderberg luând decizia de a renunta la capatul unui Campionat European considerat nesatisfacator în 2004. De acum singur, Lagerback a reusit sa califice Suedia la Campionatul Mondial din 2006 si, un an mai târziu, la Europeanul din Elvetia si Austria. În ciuda criticilor aduse de presa de la Stockholm, tehnicianul în vârsta de 59 de ani si-a continuat munca, iar faptul ca nordicii se numara printre cele 16 echipe prezente la CE îi argumenteaza pe deplin decizia. 

Guus Hiddink – Rusia

Modest ca jucator, Guus Hiddink a reusit sa îsi construiasca o cariera de antrenor impresionanta, marcata de obtinerea unor performante extraordinare. Fie ca le-a condus pe Real Madrid, Valencia sau PSV Eindhoven, fie ca s-a aflat pe banca reprezentativelor Olandei, Coreei de Sud, Australiei si, din 2006, Rusiei, Hiddink a demonstrat un deosebit spirit practic.

Faptul ca vorbeste nu mai putin de 7 limbi straine (între care si japoneza sau coreana) l-a ajutat sa întretina o relatie echilibrata atât cu jucatorii pe care i-a antrenat, cât si cu presa ori cu oficialii formatiilor pe care le-a pregatit, Guus devenind astfel una dintre cele mai pitoresti figuri din fotbalului mondial. Idolatrizat în Coreea de Sud dupa locul 4 obtinut cu “nationala” asiatica la mondialul din 2002, Hiddink încearca sa repete istoria, de aceasta data pe continentul european în fruntea armatei “tarilor” rusi.

Calificati surprinzator la turneul final dintr-o grupa cu Anglia si Croatia, slavii sunt considerati outsiderii Grupei D a Campionatului European. Chiar daca îi are la dispozitie pe câtiva dintre cei mai valorosi jucatori ai proaspetei câstigatoare a Cupei UEFA, Zenit St. Petersburg, Hiddink va trebui sa îsi adapteze prioritatile în functie de favoritele seriei, Spania, Grecia si Suedia. Va reusi si de aceasta data? 

Otto Rehhagel – Grecia

Divinizat în Grecia dupa triumful de la Euro 2004, Otto Rehhagel este vazut si la aceasta editie a europenelor drept atuul elenilor în fata adversarilor din Grupa D. Chiar daca nu a reusit sa califice “nationala” pentru Campionatul Mondial din Germania, Rehhagel a beneficiat în continuare de încrederea federatiei de la Atena si s-a revansat printr-o noua performanta importanta. Cu un nucleu format în marea sa majoritate din jucatorii care s-au impus în finala din urma cu 4 ani, Grecia porneste în competitie cu avantajul omogenitatii si al experientei, sperând ca va putea face fata duelului cu doua dintre fortele continentului, Spania si Suedia. “La fel s-a întâmplat si în urma cu 4 ani. Nimeni nu ne dadea sanse, dar la final noi ne-am bucurat!” a comentat Rehhagel, 69 de ani, sansele ca formatia condusa din teren de energicul Karagounis sa repete parcursul excelent din Portugalia.

“Copilul Bundesligii”, cum este alintat de presa germana sau “Regele Otto”, asa cum îi spun grecii, tocmai si-a prelungit contractul pâna în 2010, timp destul pentru a construi o noua echipa în vederea Mondialului Sud-African, obiectivul oficial impus de forul grec. Atentie la greci, totusi!


Intră acum și în grupul de