Euro 2008 – flash : Orasele si stadioanele de la Euro 2008


Intră acum și în grupul de

Orasele si stadioanele de la Euro 2008

 

Euro 2008 se va juca în opt orase, patru din Austria si patru din Elvetia. Cele doua gazde ale celui mai important eveniment fotbalistic al anului s-au pregatit din timp pentru organizarea Campionatului European, acolo unde si-au anuntat prezenta si aproximativ 20.000 de români.

Iata care sunt orasele si stadioanele unde vor evolua cele bune 16 echipe de pe continent:

 

Viena

 

Scaldata de valurile Dunarii, capitala austriaca este un adevarat magnet pentru turisti. Palatele Hofburg, Belvedere si Schonbrunn (palatul împaratului Franz Joseph si al împaratesei Sissi) te pot întoarce în timp pentru a-ti arata fata grandioasa a Imperiului Habsburgic. În ambianta baroca a palatului Hofburg se poate admira Scoala Spaniola de calarie din Viena si faimosul sau balet lipitan. O plimbare pe Ring, în jurul orasului vechi, cu autobuzele 1 si 2 (Ring-Linien) ofera prilejul de a admira cladirea postei Otto Wagner, Opera de Stat din Viena, Palatul Hofburg, Parlamentul, Teatrul Burg, Universitatea si cladirea Bursei. Printre nenumaratele atractii ale orasului e indicat pentru a vedea si vechea roata mare a Vienei precum si Casa fluturilor, în Burggarten, un loc mai mult decât romantic în care se gasesc sute de fluturi tropicali. Cel mai reprezentativ edificiu gotic al Vienei ramâne însa Catedrala Sfântul Stefan, unde este si cavoul din marmura rosie al Împaratului Frederick III sau mormântul printului de Savoia.

 

Stadionul “Ernst Happel”

 

Capacitate: 53.008 locuri

Echipe care evolueaza pe acest stadion: Austria Viena si Rapid Viena (doar în cupele europene)

Anul inaugurarii: 1931 (renovat în 1986)

Costuri de productie: 36,9 milioane de euro

În anul 1995, pe aceasta arena a avut loc finala Ligii Campionilor dintre Ajax Amsterdam si AC Milan, meci câstigat atunci de olandezi cu  scorul de 1-0. Acea partida a fost arbitrata de Ion Craciunescu si a fost urmarita de 49.730 de spectatori.

Pe acest stadion se vor disputa urmatoarele partide:

8 iunie 2008   Austria-Croatia (Grupa B)

12 iunie 2008  Austria-Polonia (Grupa B)

16 iunie 2008  Austria-Germania (Grupa B)

20 iunie 2008  sfert de finala

22 iunie 2008  sfert de finala

26 iunie 2008  semifinala

29 iunie 2008 finala

 

Salzburg

 

Salzburg este marcat de figura marelui compozitor a carui umbra o puteti întâlni în casa în care s-a nascut (pe Getreidegasse nr. 9), în casa în care a locuit începând cu 1773 (Makart Platz nr. 8), lânga statuia sa din Piata Mozart sau în vitrinele cu bomboane de ciocolata ce-i poarta numele. Situat pe râul Salzach, orasul aflat la 250 km de Viena este una dintre cele mai pitoresti localitati din Austria.

Numarul mare de biserici a facut ca orasul sa fie denumit si “Roma Nordului”. Atât Domul cât si Catedrala Sfântul Petru, Biserica Franciscana sau Biserica Sfântul Sebastian merita neaparat vazute. Orasul este foarte compact, zona de interes turistic putând fi parcursa cu mare usurinta pe jos. Obiectivul turistic cel mai cautat ramâne însa fortareata Hohensalzburg, de pe zidurile careia puteti observa panorama întregului oras. În Salzburg veti putea regasi locurile unde a fost turnat filmul “Sunetul Muzicii”. De asemenea nu ar trebui sa ocoliti Palatul si Gradinile Mirabell, Palatul Hellbrunn sau Palatul Residenz.

 

Stadionul “Wals-Siezenheim”

 

 

Capacitate: 30.000 locuri

Echipa care evolueaza pe acest stadion: Red Bull Salzburg

Anul inaugurarii: 2007

Cost de constructie: 172 de milioane de euro

Pe acest stadion se vor disputa urmatoarele partide:

10 iunie 2008  Grecia-Suedia (Grupa D)

14 iunie 2007  Grecia-Rusia (Grupa D)

18 iunie 2008  Grecia-Spania (Grupa D)

 

Klagenfurt

 

Klagenfurt este capitala economica si culturala a statului federal austriac Carintia. Întemeiat în secolul al XII?lea, are acum o populatie de aproximativ 100000 locuitori. Înconjurat de mai mult de 20 de castele, orasul este faimos ca loc de vacanta montana. La marginea orasului va puteti bucura de Lacul Worthersee, cel mai mare si cel mai cald lac alpin din Europa precum si de Minimundus, o reproducere în miniatura a celor mai importante monumente din lume, printre care si Biserica Domneasca de la Curtea de Arges.

Legenda spune ca localitatea a fost fondata dupa ce un cavaler a reusit sa ucida balaurul (lindwurm) care îi teroriza pe toti cei care locuiau în zona. Statuia care se afla în centrul orasului, Lindwürm-Brunnen (fântâna dragonului) comemoreaza acest eveniment mitic, cu toate ca adevaratul întemeietor al asezarii a fost ducele de Carintia. Printre obiectivele importante din Klagenfurt se numara si turnul de 92 de metri Stadtpfarrturm, vechea piata (Alter Platz) si teatrul construit în stil art nouveau între 1908 si 1910. Cele mai cunoscute muzee din oras sunt Muzeul de Arta Moderna, Galeria Municipala si Muzeul Mineritului.

 

Stadionul “Worthersee”

 

Capacitate: 30.000 locuri

Echipa care evolueaza pe acest stadion: FC Karnten

Anul inaugurarii: 2007

Cost de constructie: 66,5 milioane de euro

Pe acest stadion se vor disputa urmatoarele partide:

8 iunie 2008   Germania-Polonia (Grupa B)

12 iunie 2008  Croatia-Germania (Grupa B)

16 iunie 2008  Polonia-Croatia (Grupa B)

 

Innsbruck

 

Situat pe râul Inn, la 150 km de Viena, Innsbruck este un oras al sporturilor de iarna. Pentru a vedea localitatea de sus, vizitati Berg Isel Schanze (locul de unde se sare cu schiurile) sau Stadtturm, o impresionanta constructie datând din secolul al XIV?lea, aflata pe Herzog Friedrich Strasse. La 40 de kilometri de oras se gaseste Ghetarul Stubai, o pârtie potrivita pentru orice anotimp.

Nu are cum sa nu va atraga o plimbare pe malul râului Inn, pentru a admira casele în culori vesele ivite de sub coama muntelui sau vestitul acoperis de aur construit în secolul al XV?lea. Un punct de atractie îl constituie si Castelul Ambras unde puteti vedea pe lânga cele 300 portrete ale membrilor marcanti ai dinastiei de Habsburg si portretul lui Vlad Tepes. Strada Maria Tereza, celebra atât pentru cafenelele sale cât si pentru monumentul ridicat în 1703 în cinstea Sf. Ana, este un loc foarte apreciat de turisti. Cei care prefera cluburile si barurile pot gasi ceea ce cauta în cartierul Viaduktbogen, iar pentru cei norocosi întâlnirea cu Fortuna poate avea loc la cazinoul din Landhausplatz. Gradina zoologica Alpenzoo adaposteste o colectie inedita de pasari si mamifere din zona Muntilor Alpi.

 

Stadionul “TivoliTivoli”

 

Capacitate: 30.000 locuri

Echipa care evolueaza pe acest stadion: Wacker Tirol

Anul inaugurarii: 2007

Cost de constructie: 30,6 milioane de euro

Arhitect: Albert Wimmer

Pe acest stadion se vor disputa urmatoarele partide:

10 iunie 2008  Spania-Rusia (Grupa D)

14 iunie 2007  Suedia-Spania (Grupa D)

18 iunie 2008  Rusia-Suedia (Grupa D)

 
În urmatorul numar al ziarului, va vom prezenta orasele si stadioanele din Elvetia.


Intră acum și în grupul de