Cresteri semnificative ale preturilor alimentelor


Intră acum și în grupul de

Studiul comun al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura arata ca preturile produselor alimentare, în urmatorul deceniu, „vor depasi, în medie, nivelurile din ultimii zece ani” si se vor înregistra „preturi fara precedent pentru aproape toate produsele agricole”. Documentul „se înscrie într-un context marcat de îngrijorari în ceea ce priveste securitatea alimentara”, în conditiile în care au avut loc revolte provocate de foamete în Africa, Asia si Caraibe, potrivit organizatiilor.
 
”Fata de media din perioada 1998 – 2007, proiectiile de pret pentru perioada 2008 – 2017 sugereaza o crestere cu aproximativ 20% pentru carnea de vita si de porc, cu aproximativ 30% pentru zaharul brun si cel alb si între 40% si 60% pentru grâu, porumb si laptele praf degresat”.
 
Pentru aceeasi perioada de timp, cresterea va fi de „peste 60% pentru unt si plantele oleaginoase si de peste 80% pentru uleiurile vegetale”.
 
Comisarul european pentru dezvoltare, Louis Michel, declarase recent ca „cresterea preturilor la alimentele de baza poate provoca un dezastru umanitar mondial”.
 
”Programele alimentare actuale sunt supuse unei presiuni puternice, pentru ca exista mai putina hrana disponibila pentru persoane aflate deja la limita foametei. Alte câteva milioane, care reuseau sa se descurce, sunt acum amenintate de foame”, a avertizat el în aprilie într-o dezbatere din Parlamentul European. Comisia Europeana si-a luat angajamentul de a furniza un nou ajutor alimentar de 117,25 milioane de euro, pentru a veni în ajutorul celor defavorizati, afectati de efectele dezastruoase ale cresterii preturilor la alimente. Ajutorul propus va ridica la 283,25 milioane ajutorul alimentar total promis în 2008 de Comisie.
 
”Era alimentelor la pret mic pe piata internationala a trecut. Preturile produselor alimentare nu vor mai reveni la nivelul de altadata”, a spus Michel. „Din 2000, pretul în dolari al grâului s-a triplat, cel al orezului si porumbului s-a dublat, iar începutul anului 2008 corespunde unei noi cresteri cu 20%”, a precizat el, enumerând lunga lista a tarilor în care au izbucnit în ultimele saptamâni revolte ale foametei, de la Haiti la Africa.
 
Uniunea Europeana a luat deja masuri pentru a combate criza alimentara: regula de lasare în pârloaga a terenurilor a fost abandonata, nivelul cotelor de lapte a fost ridicat, iar taxele vamale la cereale au fost suprimate.


Intră acum și în grupul de