Avem sau nu libertate?


Intră acum și în grupul de

Societate libera. Prea libera. Cetateni liberi, unii mult prea liberi si unii deloc, dar realizam ca media iese. Ce înseamna libertatea în societate? Exista? Si daca exista si daca avem drepturi, se si respecta? De ce?
Oricare, ca cetatean model ce se gaseste, poate avea ocazia sa nu îsi poata exprima libertatea de expunere în prezenta unui individ obosit si pus pe sotii în a-si etala spiritul cinic de om care le stie pe toate. Si atunci, se poate ajunge la razboi fara a întelege un alt punct de vedere, sau se poate realiza o comunicare eficienta si rentabila pentru ambele parti.

Într-o societate libera ca a noastra, în care orice este posibil, atunci când îndraznesti sa gândesti altfel decât restul, când nu vrei sa te uniformizezi riscând astfel sa îti pierzi identitatea, ai mari sanse sa fii marginalizat. Sa fi catalogat depasit, doar pentru ca ceilalti nu stiu decât drumul lor, este de multe ori o realitate deloc îmbucuratoare.  

Descoperi apoi ca noi ca oamenii avem un dusman invizibil: comoditatea. Si atunci învatam sa ne maturizam zicem noi, sa devenim maleabili si diplomati. Adica, sa facem acele mici sau mari eforturi sa întelegem punctele de vedere ale celorlalti, sau mai bine zis punctul de vedere al multimii, si sa ne adaptam. De multe ori câstigam, dar de alte ori, ramânem doar cu gustul amar al interactionarii cu persoane si mentalitati inadecvate.  
 
Raspunsul sincer la întrebarea: „de data aceasta primez eu sau noi?” este singurul care ne permite sa gasim echilibrul în acest labirint al interactionarii în societate.


Intră acum și în grupul de