Contributia lunara pentru asigurarile sociale de sanatate, mai mica cu un procent, de luna viitoare


Intră acum și în grupul de

Contributia lunara a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate va fi, de la 1 iulie, de 5,5%, fata de 6,5% cât este în prezent, potrivit legii bugetului de stat pe anul 2008. Angajatorii au obligatia de a vira, lunar, contributia de asigurari de sanatate a angajatilor pentru salariile care se supun impozitului pe venit, indemnizatiilor de somaj si veniturile realizate din pensii.

Pentru veniturile impozabile, realizate de persoane care desfasoara activitati independente si care se supun impozitului pe venit, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se va plati trimestrial.

Persoanele fizice care nu sunt angajatori si care nu se încadreaza în categoria persoanelor care desfasoara activitati independente, vor plati contributiile anual. Tot anual se vor plati si contributiile pentru veniturile din agricultura si silvicultura, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, pentru veniturile divindende si dobânzi si pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate individual sau într-o forma de asociere.

Legea bugetului de stat pentru anul 2008 prevede si o scadere a contributiei angajatorilor pentru asigurarile de sanatate cu 0,3%, de la 1 decembrie 2008, de la 5,5% la 5,2%. Contributia de pensie a angajatului va ramâne nemodificata pe tot parcursul anului 2008, respectiv la nivelul actual de 9,5%. 


Intră acum și în grupul de