Fotbal, Euro 2008 : Debut apatic incheiat cu victoria Cehiei


Intră acum și în grupul de

Elvetia – Cehia 0 – 1

Se spune ca partidele din deschiderea Europenelor si ale Mondialelor nu stralucesc. Sâmbata seara, în meciul de debut al Euro 2008, Elvetia si Cehia au respectat cu strictete traditia. Partida a avut însa o câstigatoare, oaspetii impunându-se cu 1-0 dupa un meci în care le-a trecut glontul de mai multe ori pe la urechi. Debutul Campionatului European nu a aratat decât ceea ce banuiau toti specialistii: ca echipele nationale risca sa se sufoce sub presiunea cluburilor si sa cada pe al doilea sau chiar al treilea plan!

Cehia a aliniat 11 jucatori obositi si un joc batrânesc, iar Elvetia, etern prea mica pentru un razboi asa de mare. Din punct de vedere tactic, nimic de învatat de la cei doi batrânei în prag de pensie (Kuhn si Bruckner). În prima repriza nu a iesit în evidenta decât insistenta bolnava a lui Bruckner, de a juca în primul “11” cu mâna moarta, Koller, a carui singura calitate este gabaritul de Gulliver. Personal, cred ca, daca ar fi avut bun simt, gigantul ceh s-ar fi cerut singur afara, mult mai devreme!

Cehia si Elvetia mi-au creat impresia a doua echipe coplesite de importanta meciului, desi tocmai importanta meciului le obliga sa nu joace pentru un egal. În rest, supertacticizare, superorganizare, superprudenta. Cehia nu mai pare a fi echipa zglobie si furioasa a anilor trecuti. Oamenii lui Bruckner au noroc de un portar de exceptie, capabil sa-i scoata din orice necaz. De partea cealalta, “echipa cantoanelor” cauta resurse prin Turcia, Columbia si niste insule din Atlantic. Naturalizarile acestea au adus parca un minus de ambitie, capitol la care Elvetia a excelat întotdeauna.

Partida a început sub zodia echilibrului, dar si sub cea a unei prudente dusa la extrem. Prima ocazie de poarta a apartinut gazdelor, în minutul trei, când Frei si-a încercat norocul de la distanta, dar sutul sau a fost lipsit de precizie. Cea mai spectaculoasa faza a primului act s-a consemnat în minutul 11, când Behrami a trecut cu un dribling de zile mari de experimentatul Jankulovski. Centrarea mijlocasului lazial a fost respinsa însa de defensiva cehilor.

Oaspetii si-au aratat si ei coltii, la faza imediat urmatoare. Jarolim trimite periculos în careu de pe partea dreapta, Magnin respinge defectuos, iar Benaglio evita autogolul. La rampa avea sa iasa apoi golgheterul Frei. Elvetianul îi paseaza în minutul 20, cu calcâiul, lui Inler, dar sutul acestuia este retinut de Cech, pentru ca dupa alte câteva secunde Frei sa suteze chiar el la poarta. Goalkeeper-ul lui Chelsea nu a avut nici de aceasta probleme.

Acelasi Alexander Frei avea sa fie protagonistul ultimelor 10 de minute ale primei reprize. În minutul 36, Cech respinge nu fara probleme torpila trimisa de atacantul elvetian de la peste 20 de metri, amânând si de aceasta data deschiderea scorului. Finalul primelor 45 de minute avea sa reprezinte pentru fotbalistului legitimat la Borussia Dortmund si sfârsitul turneului european. Lovit de Grygera la genunchi în minutul 44, Frei paraseste terenul înaintea colegilor sai, cu lacrimi în ochi.

Tot elvetienii aveau sa fie mai periculosi si dupa pauza. Repriza secunda începe cu trasorul trimis de Ludovic Magnin, dar Cech retine din nou fara probleme. Intrat în locul accidentatului Frei, Hakan Yakin preia de la colegul sau si „aura” de ratangiu. Atacantul celor de la BSC Young Boys executa mai întâi o lovitura libera peste poarta, pentru ca în minutul 66 sa rateze incredibil, din doar 8 metri, reluând cu capul pe lânga stâlpul din dreapta, dupa o centrare impecabila primita de la Lichtsteiner.

Din pacate pentru elvetieni, ocaziile aveau sa se razbune cu vârf si îndesat. La singura lor actiune mai de Doamne ajuta,  cehii deschid scorul: Jankulovski executa bine un corner în minutul 71, Plasil suteaza, defensiva gazdelor respinge pâna la Ujfalusi, care retrimite lung în careu, de unde Sverkos trimite perfect cu exteriorul, pe lânga un Benaglio neputiincios.

Jakob Kuhn a raspuns imediat si a introdus un atacant, pe Vonlanthen, în locul fundasului Lichsteiner. Din pacate pentru elvetieni, asaltul lor de final a ramas fara rezultat pe tabela, în ciuda unei presiuni intense. Cu zece minute înainte de ultimul fluier, Behrami expediaza un sut în forta de la 19 metri, Cech se arcuieste si respinge pâna la Vonlanthen, care refuza practic sa devina eroul Tarii Cantoanelor, trimitând din doar sase metri, incredibil, în bara. Scor final 0-1 si cehii au parte de un rezultat foarte bun desi oarecum nemeritat.

Prezent la meci, Michel Platini, boss-ul UEFA, si-a oprit cu greu un cascat! Concluzia: meci  plictisitor!

Au evoluat formatiile:

ELVETIA: Benaglio – Lichtsteiner (Vonlanthen, 76), Muller, Senderos, Magnin – Behrami (Derdiyok, 83), Inler, Fernandes, Barnetta – Frei (H. Yakin, 46), Streller.

Antrenor: Jakob Kuhn.

CEHIA: Cech – Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski – Plasil, Polak, Galasek, Jarolim (Kovac, 87), Sionko (Vlcek, 83) – Koller (Sverkos, 56).

Antrenor: Karel Bruckner.  

Portugalia – Turcia 2 – 0

Înaintea Campionatului European, jucatorii lui Scolari au promis spectacol, iar la primul meci din grupa s-au tinut de cuvânt. În frunte cu Ronaldo, coordonati perfect de catre Deco, având în atac un jucator care poate face diferenta în orice moment, Nuno Gomes si cu o aparare solida în care a stralucit Pepe, nationala Portugaliei a demonstrat ca este o echipa care va pune probleme serioase în fazele superioare ale competitiei. Multi, considera Portugalia ca fiind favorita la câstigarea Euro 2008 ceea ce este posibil. Daca nu, la cum au jucat sâmbata seara, lusitanii vor câstiga macar la capitolul artistic, fiecare partida.

Plictisiti de primul meci al grupei, Portugalia si Turcia ne-au oferit portia de fotbal, iar dupa prima zi a Campionatului European putem sa ne gândim de ce sunt doar doua meciuri pe zi. Ambele echipe aveau o motivatie suplimentara, o victorie în grupa cântarind mult, mai ales ca urmeaza pentru ele meciurile cu echipa gazda, Elvetia. Si combatantele au încercat sa obtina punctele puse în joc. Din pacate, elevii lui Fatih Terim nu au reusit sa se concentreze suficient si s-au dovedit neputinciosi sa produca fisuri în bine organizata aparare lusitana. De partea cealalta, portughezii si-au luat în serios rolul de pretendenti la titlul european si au facut o partida frumoasa. Ei au înscris doua goluri si au mai avut trei bare.

Portugalia a început mai bine, dar nu a obtinut decât un cartonas galben aratat lui Kazim Kazim în minutul 4. La rândul lor, turcii cer penalti în minutul 13, când Tuncay Sanli cade în careu, artistic, dar fara sa fie faultat. Arbitrul nu arata punctul cu var de la 11 metri si îl iarta pe turc de un avertisment. În minutul 16, vine golul înscris de Pepe cu o lovitura de cap, dar reusita este anulata pe motiv de ofsaid. Semnalizare corecta, decizie normala. Iuresul portughez avea însa sa lase locul, dupa primele 20 de minute, unei perioade de dominare a turcilor. Scurta însa si sterila. Otomanii nu au gasit decis drumul spre poarta lui Ricardo, care a cam somat. Lusitanii revin sufocant în atac, iar în minutul 20 Simao executa peste poarta o lovitura libera din pozitie buna. Un minut mai târziu, Cristiano Ronaldo iese la rampa, ridiculizând apararea turca, dar sutul sau este sub asteptari. Va suta mult mai bine în minutul 37, din lovitura libera. Volkan însa se întinde si respinge în bara! Pâna la fluierul care a trimis jucatorii la vestiare, portughezii au mai avut o ocazie de a deschide scorul, dar sutul lui Moutinho, deschis excelent de Deco în spatele aparatorilor adversi, este blocat în minutul 40 de Zan.

Partea a doua a meciului începe bine pentru portughezi. Greseste Zan, Simao scapa spre poarta, fundasul turc îl faulteaza mitocaneste, se acorda însa avantaj si Nuno Gomes trage bine, numai ca Volkan este salvat din nou de stâlpul portii. Zan primeste cartonasul galben, dar scorul ramâne neschimbat în minutul 49. Dupa sase minute, Volkan apara si în fata lui Cristiano Ronaldo. Lusitanii au reusit însa sa deschida scorul pâna la urma, prin tânarul Pepe. Jucatorul lui Real Madrid nu a fost demoralizat de faptul ca i-a fost anulata o reusita. În minutul 61, el reuseste un superb un-doi cu Nuno Gomes si înscrie, plasat, de la 13-14 metri. Desprinderea putea sa vina foarte repede, dar Nuno Gomes trage în bara. A treia oara stâlpul portii îl ajuta pe Volkan! Marea ocazie de egalare a Turciei a fost ratata de Emre Asik, deschis bine de Nihat, din corner. Fundasul urcat în atac rateaza de putin cadrul portii. Când totul era jucat, Raul Meireles mareste diferenta, înscriind fara probleme dupa o faza pornita de la Cristiano Ronaldo si o pasa de la Moutinho. 2-0. Portugalia este victorioasa. Turcia a fost dezamagitoare si va avea, în etapa urmatoare, un meci de foc, contra Elvetiei. Este prima partida care va decide o echipa care nu merge mai departe de grupe.

Au evoluat formatiile:

PORTUGALIA: Ricardo – Paulo Ferreira, Jose Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho – Armando Petit, Joao Moutinho, Deco (Fernando Meira, 90), Cristiano Ronaldo – Nuno Gomes (Nani, 68), Simao Sabrosa (Raul Meireles, 82). Antrenor: Felipe Scolari.

TURCIA: Volkan Demirel – Servet Cetin, Gokhan Zan (Emre Asik, 55), Hakan Balta, Kazim Kazim – Mevlut Erdinc (Sabri Sarioglu, 46), Emre, Hamit Altintop (Semih Senturk, 73), Mehmet Aurelio – Tuncay, Nihat. Antrenor: Fatih Terim. 

Grupa A

Elvetia – Cehia 0 – 1

Portugalia – Turcia 2 – 0

Miercuri, 11 iunie

Elvetia – Turcia

Portugalia – Cehia  

Clasament

1. Portugalia 1 1 0 0 2-0 3p

2. Cehia 1 1 0 0 1-0       3p

3. Elvetia 1 0 0 1 0-1     0p

4. Turcia 1 0 0 1 0-2      0p


Intră acum și în grupul de