Fotbal : Masinaria germana a demarat in tromba


Intră acum și în grupul de

Germania – Polonia 2 – 0

Sa fie weekendul de vina? Timp de doua zile, am avut parte de rezultate similare în cele doua grupe de la Euro 2008 care si-au disputat partidele din prima etapa. Sâmbata, de la ora 19, Elvetia – Cehia 0-1, iar de la ora 21.45, Portugalia – Turcia 2-0. Duminica, în primul meci, Austria a cedat în fata Croatiei cu 0-1. Eram curiosi daca si meciul de la 21.45 va respecta regula. Germania, cunoscuta ca o echipa precisa, nu a iesit din grafic si a depasit Polonia cu 2-0. Dar trebuie sa spunem ca învinsii au impresionat placut. A parut ca pot mai mult. Din pacate, istoria se repeta. Cavaleria poloneza a cazut cu demnitate sub senilele “Panzerelor” germane. Dar a cazut.

„Cutitele” au fost înfipte de un jucator cu origini poloneze, Lukas Podolski. El a înscris fara probleme în minutul 20, dupa o faza controversata, în care poate ar fi trebuit fluierata o pozitie afara din joc. Klose s-a dovedit înca o data altruist si, deschis la limita ofsaidului, a pasat coechipierului sau care a reluat în poarta lui Boruc. Aceeasi formula avea sa functioneze si în minutul 72, când Golanski greseste, Klose, si el cu radacini poloneze, nu reuseste sa preia decât pentru a-l deschide pe coechipierul sau, iar acesta îl executa pe Boruc.

Sa notam însa golul înscris în doi timpi de Smolarek, fluierat într-o îndoielnica pozitie de ofsaid, în minutul 61, ca si interventiile de senzatie ale lui Boruc, cea mai importanta fiind cea din minutul 70. Atunci, polonezul care apara poarta celor de la Celtic Glasgow a intervenit senzational, scotând mingea de sub bara.

Ocazii au fost multe, evident mai clare pentru nemti. O clasa peste adversari, o noua dovada ca inima nu ajunge când joci fotbal la acest nivel. Germania a fost mai buna.

N-am insistat prea mult asupra meciului, desi a fost cel mai disputat joc de pâna acum la Euro 2008. Germanii au câstigat, dupa cum ne asteptam cu totii, dar replica polonezilor a fost una pe masura. Au avut ambitie, posesie, suturi pe poarta. Pacat de “stelistul” Golanski, pentru ca a gresit decisiv la al doilea gol. Germania a aratat, în mare parte, ca o masinarie. A controlat tactic partida. Ceea ce mi-a placut însa a fost reactia lui Podolski dupa golurile marcate. El nu s-a exteriorizat dupa ce a înscris împotriva tarii în care s-a nascut. S-a bucurat, evident, însa numai în sufletul lui si mult mai putin decât colegii sai de echipa. Îmi aduc aminte de Germania – Polonia de la CM din 2006. Podolski declara atunci ca, în cazul în care va marca în acel meci, nu va schita niciun gest de bucurie, deoarece ar face-o împotriva tarii sale. Atunci, în acel meci, a marcat Neuville. Acum a venit rândul lui Podolski si a marcat doua goluri. Memoria mea se întoarce în timp si înregistreaza amintiri similare, cum ar fi Adrian Ilie (Valencia), împotriva Stelei, în 1998, pe Ghencea. Sau, mai recent, Cristiano Ronaldo, în Liga Campionilor, contra lui Sporting Lisabona. Atunci era vorba de echipele de club care i-au lansat în fotbalul mare pe acesti jucatori. Aici e vorba practic de echipa de suflet a oricarui fotbalist sau sportiv. Echipa nationala.

Austria – Croatia 0 – 1

Dupa esecul elvetienilor de sâmbata, 0-1 cu Cehia, a venit rândul austriecilor sa debuteze la Euro 2008. Din pacate pentru ei, si baietii lui Josef Hickersberger au facut-o cu stângul, pierzând cu acelasi scor, 0-1, în fata croatilor, care nu au impresionat, dar nici nu au avut de ce sa o faca.

Spre deosebire de partidele primei zile, meciul de pe „Ernst Happel” a început în forta si minutul 4 a adus deja deschiderea de scor. La prima faza mai consistenta de atac a oaspetilor, Olici cade în careu dupa o interventie imprudenta a lui Pogatetz. Noul star al celor de la Tottenham, Luca Modrici, îsi asuma responsabilitatea si transforma lovitura de la 11 metri, cu un sut pe jos, pe centrul portii lui Macho.

Raspunsul austriecilor nu s-a lasat asteptat, dar, din pacate pentru ei, tabela a ramas neschimbata la sutul lui Authauser din minutul 7, prins fara emotii de Stipe Pletikosa. Croatii ar fi facut o mare prostie daca s-ar fi retras în acel moment. Curajosi, baietii lui Slaven Bilic au atacat, încercând sa rezolve meciul înca din prima repriza. Nico Kovaci si Dario Srna au semanat pericol în careul advers, centrarile lor punând în mare dificultate defensiva austriaca. Pranjici si Petrici si-au încercat si ei norocul dar, dupa primele 45 de minute, scorul a ramas neschimbat.

Dupa iesirea de la cabine – aceleasi echipe; dar rolurile s-au inversat, austriecii preluând initiativa si fiind mai prezenti pe faza de atac. Astfel a aparut ocazia din minutul 48 – sut Ivanschitz de la mare distanta, dar si pe lânga buturi. Mai periculosi au fost însa tot croatii care, la una dintre putinele faze din repriza secunda, au fost la un pas de a marca golul izbavirii: Srna centreaza bine în careu, dar Kovaci trimite aiurea, din pozitie buna.

Întrat în locul lui Samuel, veteranul Ivica Vastici a fost aproape de a aduce zâmbetul si speranta pe chipul austriecilor. Idolul tribunelor nu l-a putut învinge însa pe Pletikosa nici în minutul 77 din lovitura libera si nici în minutul 80, când a trimis plasat cu capul, de la 14 metri. Gazdele au încercat marea cu sarea în ultimele minute, dar totul a fost în zadar, Pletikosa aparând fara greseala. Croatia câstiga cu 1-0 si campania de calificare la Campionatul Mondial din 2010 nu se anunta asa de dificila pe cât am crezut. 


Intră acum și în grupul de