Doi copii de 8 și 11 ani din Iași și mama lor s-au rătăcit pe traseul montan Pietrele Doamnei. Ei au fost găsiți de jandarmi și salvamontiști, după o oră, în apropiere de Schitul Rarău

O femeie din Iași împreună cu doi copii ai săi de 8 și 11 ani s-au rătăcit, luni după amiaza, în Masivul Rarău, pe drumul Pietrele Doamnei, fiind găsiți după o oră de jandarmi în apropiere de Schitul Rarău.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, luni, la ora 16.18,  la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava a fost redirecţionat un apel telefonic efectuat prin S.N.U.A.U. 112 de către o femeie în vârstă de 45 de ani, din județul Iași, care semnala că s-a rătăcit în timp ce se deplasa spre Cabana Rarău.

Femeia a spus că ea şi cei doi copii ai săi, în vârstă de 8 și 11 ani, au plecat în cursul după-amiezii de la Cabana Rarău, pe traseul montan spre Pietrele Doamnei, cu intenţia de a petrece timp în aer liber și de a se plimba. La întoarcerea spre cabană, aceștia s-au abătut de la traseul marcat, s-au rătăcit și au solicitat sprijinul autorităţilor.

Pentru căutarea persoanelor în cauză au acţionat două echipe alcătuite din jandarmi montani şi salvamontişti, care au comunicat cu persoanele rătăcite prin intermediul telefonului mobil, reuşind să le găsească  după aproximativ o oră, în apropiere de Schitul Rarău.

Persoanele nu prezentau probleme de sănătate, iar femeia și cei doi copii fiind conduși la cabana Rarău, unde se afla autovehiculul acestora.

Jandarmeria Montană și Serviciul Salvamont sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:

  • să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate al acestuia, condiţiile climaterice locale şi situaţia unităţilor turistice de cazare;

  • să nu pornească singuri la drum, înainte de lăsarea întunericului sau după consumarea băuturilor alcoolice;

  • să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, să aibă echipament adecvat zonei de munte;

  • să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi Salvamont (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.