FOTO Elevi rădăuţeni şi germani au reabilitat mai multe morminte din Cimitirul Evreiesc din Rădăuţi în cadrul unui proiect derulat de şcolile din care provin


Intră acum și în grupul de

Mai multe pietre de mormânt din Cimitirul Evreiesc din Rădăuţi ale unor foşti deportaţi în Transnistria au fost îngrijite de elevi rădăuţeni împreună cu colegi germani în cadrul unui proiect derulat în parteneriat de Colegiul “ Andronic Motrescu” Rădăuţi şi o unitate de învăţământ din Rostock- Germania.

Coordonatorul proiectului din partea unităţii de învăţământ rădăuţene, profesoara Cristina Grijincu a declarat, luni, că în anul 2011 a fost încheiat un parteneriat de voluntariat între Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi şi o şcoală din Rostock- Germania.

Ea a spus că, din anul 2011 şi până în prezent, 10 elevi români şi 12 elevi germani au participat la taberele de vară organizate în cadrul proiectului “Arbeit für den Frieden”(Muncă pentru pace), care s-au desfăşurat la Rădăuţi, Constanţa, Ungaria, Vrancea şi Argeş.

“Proiectul nostru constă în reabilitarea monumentelor victimelor căzute în Primul şi al Doilea Război Mondial, germani, români şi sovietici”, a spus profesoara Cristina Grijincu.

Ea a arătat că în anul 2011, când tabăra s-a desfăşurat la Rădăuţi, participanţii au avut posibilitatea să viziteze oraşul şi au fost impresionaţi de Templul Evreiesc din Rădăuţi exprimându-şi dorinţa de a afla mai multe despre familiile evreilor care au locuit aici şi despre cei care au fost deportaţi în Transnistria.

“În luna martie 2017, Petra şi Holger Klawitter(n.r. coordonatori ai proiectului din partea şcolii din Rostock) au fost în Israel, unde s-au întâlnit cu Bondy Stenzler(n.r. născut în Rădăuţi), cu evrei rădăuțeni care au supraviețuit deportărilor și au decis ca în acest an să revină aici și să desfăşoare activităţi și la Cimitirul evreiesc din Rădăuţi în cadrul proiectului”, a explicat profesoara Cristina Grijincu adăugând că voluntarii au curăţat şi îngrijit în acest an pietre funerare ale mormintelor unor foşti deportaţi în Transnistria.

Ea a mai spus că proiectul va continua şi în 2018, când va fi publicată o broșură bilingvă în care vor fi incluse informaţii despre viaţa unor familii de evrei din Rădăuţi înainte, în timpul și după deportările din Transnistria, iar tabăra de vară a voluntarilor se va desfăşura timp de cinci zile la Rădăuţi şi cinci zile la Rostock.

Profesoara Cristina Grijincu a arătat că, de la debutul proiectului şi până în prezent, în cadrul taberelor de vară voluntarii au îngrijit “mii de morminte” ale victimelor din cele două Războaie Mondiale.

Coordonatorul proiectului din partea unităţii de învăţământ din Rostock, profesoara Petra Klawitter a subliniat că importanţa cunoaşterii de către elevi a istoriei dintre cele două Războaie Mondiale arătând că în cadrul acestui proiect elevii au studiat, s-au informat din mai multe surse despre viaţa evreilor amintind de documentarea în cazul unei femei germane, Mathilde Böckelmann, care a salvat viaţa unei fetiţe evreice, Miriam Bruderman, ascunzând-o timp de opt luni la ferma lor, până la sosirea trupelor sovietice.

În anul 2016, statul Israel i-a acordat post-mortem  titlul de ”Drept între Popoare” Mathildei Böckelmann pentru salvarea vieţii lui Miriam Bruderman.

De precizat este că la ediţia din acest an a taberei, pe lângă activitatea de reabilitare a celor 11 morminte din Cimitirul Evreiesc din Rădăuţi, vizite la obiective turistice din judeţul Suceava, elevii şi profesorii coordonatori şi însoţitori din cadrul proiectului, împreună cu muzicianul Bondy Stenzler, membru fondator al trupei pop-rock Roşu şi Negru, şi soţia acestuia, Sidi, au participat, luni, la o întâlnire cu profesorul rădăuţean Daniel Hrenciuc, organizată la Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi, care le-a vorbit despre caracterul multicultural al oraşului Rădăuţi creat “de moştenirea istorică”, despre istoria comunităţilor de germani, evrei, români, polonezi, maghiari, ucraineni şi ruşi-lipoveni din Rădăuţi, răspunzând, totodată, întrebărilor participanţilor.

Evenimentul a continuat cu un scurt program artistic, apoi voluntarii taberei au mers în Cimitirul Evreiesc din Rădăuţi unde au aprins lumânări la cele 11 morminte pe care le-au îngrijit, aşezând pietre de aducere-aminte.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de