Euro 2008, Grupa A : Portugalia – prima echipa calificata in sferturi


Intră acum și în grupul de

Cehia – Portugalia 1 – 3

Se pare ca prudenta nu este varianta câstigatoare la acest Campionat European. Dupa ce grecii s-au convins de acest lucru marti seara, a venit rândul unei alte echipe a Europenelor sa piarda pe cartea unei prudente duse pâna în pânzele albe. Cehii au fost învinsi de portughezi, scor 3-1, dupa un meci în care valoarea lusitana, cu starul Cristiano Ronaldo în prim plan, si-a spus cuvântul.

Partida a început în forta si Sionko a trecut pe lânga deschiderea scorului în minutul 2, dar sutul sau din 15 metri a fost deviat de apararea portughezilor. Portughezi care au raspuns în minutul minutul 8 sec: 1-0! Dupa pasa de gol oferita lui Pepe în meciul de deschidere, veteranul Nuno Gomes realizeaza un nou un-doi de senzatie, de aceasta data cu Cristiano Ronaldo, Cech încearca sa intervina în fata „dusmanului” sau de la Manchester United, dar mingea ajunge doar la Deco, iar braziliano-lusitanul marcheaza.

Vadit enervati, cehii s-au trezit repede si au atacat în 100 de secunde cât nu au facut-o în întreg meciul precedent. Mai întâi, în minutul 15, Baros trimite peste poarta centrarea lui Grygera. Mai apoi, Sionko îl ridiculizeaza pe Pepe, dar centrarea lui este trimisa în lovitura de colt. Corner care avea sa fie executat perfect de Plasil, pâna la acelasi Sionko si acesta nu iarta: 1-1 în minutul 18. Dupa acest început fulminant, ambele echipe au redus turatia motoarelor, repriza încheindu-se cu o lovitura libera executata frumos, la coltul scurt, de Cristiano Ronaldo, retinuta însa de bravul Petr Cech.

Goalkeeper-ul lui Chelsea intervine din nou providential în minutul 53, la ghiuleaua trimisa de Nuno Gomes spre vinclu, si de-a dreptul magnific cinci minute mai târziu, la sutul trimis de Simao din zece metri. De partea cealalta, cehii au fost la un pas sa treaca în avantaj, tot dintr-o lovitura de colt. Din pacate pentru ei, Sionko si Baros nu au putut împinge în poarta mingea reluata cu capul de capitanul Ujfalusi.

Avea sa fie într-adevar 2-1, dar pentru portughezi. În minutul 63, Deco îi întoarce serviciul lui Cristiano Ronaldo de la primul gol, pasându-i perfect în careu. Starul lusitanilor nu sta deloc pe gânduri si trimite din prima, de la 15 metri, învingându-l pe Cech asa cum a facut-o si la Moscova, în finala Ligii Campionilor. În ultima jumatate de ora, cehii au încercat din rasputeri sa obtina macar o remiza. Totul a fost însa inutil. Lovitura de cap trimisa de Baros în minutul 77 a trecut peste poarta, iar cea expediata de Sionko cinci minute mai târziu a fost respinsa senzational de Ricardo. Au înscris însa tot baietii lui Felipe Scolari, pe contraatac, nou-intratul Quaresma punctând cu poarta goala, dupa o pasa primita de la altruistul Ronaldo, care a dejucat perfect iesirea la ofsaid a defensivei cehe. Scor final 3-1 si Portugalia este calificata în sferturi.  

Elvetia – Turcia 1 – 2

Cea de-a doua partida jucata miercuri seara în cadrul turneului final a tras linie în clasamentul Grupei A. Chiar daca gazdele si-au dorit enorm victoria în fata propriilor fani, turcii lui Fatih Terim au fost în zi de gratie, reusind sa îsi adjudece toate cele trei puncte puse în joc. Dupa acest rezultat, Elvetia se vede nevoita de a juca în fata Portugaliei doar pentru palmares, gazdele fiind eliminate matematic înca din aceasta faza, în timp ce lusitanii sunt deja calificati.

Chiar daca turcii au început partida într-un ritm furibund, dorind parca sa regleze conturile imediat dupa fluierul de start, jocul a fost domolit imediat de gazde. Cele doua echipe s-au studiat îndelung, cu siguranta din cauza mizei enorme a meciului. Ostilitatile au continuat cam în acelasi ritm pâna când ploaia a stricat orice strategie a tehnicienilor. Partida s-a transformat într-una jucata pe contre, iar elvetienii au trimis primul sut pe poarta în minutul 19, prin Inler, sut retinut de Volkan în doi timpi. Raspunsul s-a dorit a fi dat de Tuncay, însa initiativa turcilor a fost oprita imediat de fundasii adversi. Dar atacantul “Semilunei” a fost oprit prin fault în minutul 28, dupa ce reusise sa treaca de inepuizabilul Magnin. Lovitura libera a fost executata în forta, iar turcii puteau deschide scorul la devierea lui Arda Turan, însa mingea a ricosat în bara, parasind apoi spatiul de joc. Lovitura de gratie a fost data patru minute mai târziu, la un contraatac al elvetienilor. Derdiyok a patruns bine pe partea dreapta, Volkan a iesit hazardat, pasa a ajuns în fata portii goale, iar Hakan Yakin a îndeplinit o formalitate, înscriind împotriva patriei-mama.

Faza golului s-a repetat în minutul 34, de data aceasta Yakin ratând incredibil din cinci metri, trimitând peste transversala. Pâna la pauza, turcii au suferit enorm, fragmentând jocul prin faulturi dure, în dorinta de a nu primi si al doilea gol. Benaglio nu a avut nicio problema în fata ofensivei sterse purtate de Altintop si Gokdeniz, retinând precis absolut toate centrarile.

Dupa iesirea de la cabine, tensiunea meciului si-a spus din plin cuvântul. Elvetienii s-au aruncat în atac, însa turcii au obtinut o lovitura libera, iar la reluare Balta a cazut în careu. Lubos Michel a vazut hentul comis de jucatorul întins pe gazon, acordându-i si un cartonas galben.

Gazdele au raspuns în doua rânduri, prin actiunile periculoase ale lui Barnetta (52) si Behrami (55), dar ambele suturi au ocolit cadrul portii lui Volkan. Lucru care i-a înrait si mai tare pe turci. Atât de tare încât au egalat la o distanta de numai doua minute. Semih Senturk, golgheterul campionatului Turciei, a marcat cu o superba lovitura de cap din careu, dupa ce a primit o centrare pe masura din partea dreapta, de la Nihat.

Magnin nu a mai stat pe gânduri apoi, fiind hotarât sa îsi readuca echipa în avantaj, dar sutul sau din minutul 61 a ocolit cu putin vinclul. Peste alte 11 minute, nou-intratul Volanthen a oferit clipe de magie, driblând cinci adversari, dar fiind în cele din urma deposedat în careu. În faza imediat urmatoare, turcii puteau intra în avantaj, daca Nihat ajungea pasa trimisa genial de Tuncay în fata portii. Nici Altintop nu a fost mai presus, irosind cu nonsalanta lovitura libera din minutul 76. Dupa o serie de faulturi tactice, gazdele au scapat senzational pe contraatac, în situatie de trei la unu. Însa, sutul lui Yakin a fost respins providential de Volkan, ca apoi portarul turc sa retina eroic balonul de la picioarele lui Cabanas. Si când toata lumea se astepta ca arbitrul de centru sa puna capat partidei, elevii lui Terim au dat lovitura de gratie în ultimul minut de prelungiri. Arda Turan si-a dorit mai mult de la o faza care parea sortita esecului, trimitând un sut spectaculos de la 16 metri, imparabil pentru Benaglio. Întreaga banca tehnica a turcilor a sarit în aer, la fel ca si fanii din tribune, sarbatorind o victorie extrem de importanta, care îi pastreaza în carti pentru calificari.  

Clasament 

1 Portugalia 2 2 0 0 5-1 6p

2-3 Cehia 2 1 0 1 2-3 3p

2-3 Turcia 2 1 0 1 2-3 3p

4 Elvetia 2 0 0 2 1-3 0p


Intră acum și în grupul de