Acasă Actualitate Guvernul a decis prorogarea, pana la 1 septembrie 2009, a termenului de...

Guvernul a decis prorogarea, pana la 1 septembrie 2009, a termenului de intrare in vigoare a noului Cod Penal


Intră acum și în grupul de

Guvernul a decis printr-o Ordonanta de urgenta, prorogarea, pâna la 1 septembrie 2009, a termenului de intrare în vigoare a noului Cod Penal (adoptat în anul 2004 prin Legea 301), precum si a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Termenul stabilit anterior pentru intrarea în vigoare a noului Cod Penal era 1 septembrie 2008.

Actuala forma a Legii nr. 301/2004 – Codul penal nu este însotita de un Cod de procedura penala adaptat normelor de drept substantial, astfel Codul penal adoptat în 2004 nu poate intra în vigoare fara reanalizarea anumitor solutii.



Având în vedere ca noul Cod penal n-ar putea intra în vigoare fara sa fie precedat de un Cod de procedura penala, este imposibila punerea în aplicare a normelor de drept substantial în lipsa celor de drept procesual. Lipsa unui Cod de procedura penala adaptat normelor de drept substantial prevazute de noul Cod penal face imposibila functionarea justitiei penale.

Ministerul Justitiei a demarat un proiect de elaborare a unui pachet legislativ complet în materie penala, care sa corespunda standardelor europene actuale, fiind astfel elaborat un proiect de Cod penal, alaturi de un proiect de Cod de procedura penala, acesta din urma fiind publicat pe site-ul Ministerului Justitiei spre dezbatere publica.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este conditionata, la rândul ei, de intrarea în vigoare a Codului penal. Legea nr. 294/2004 a fost elaborata pe baza sistemului de pedepse stabilit prin prevederile prevazute în proiectul noului Codul penal, sistem fundamental diferit de cel prevazut de Codul penal în vigoare.

Necesitatea coordonarii tuturor acestor proiecte de acte normative impune, prin urmare, prorogarea termenului de intrare în vigoare a celor doua propuneri legislative.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version