Fotbal, Euro 2008, Grupa A : Turcia elimina Cehia in ultimul sfert de ora


Intră acum și în grupul de

Turcia – Cehia 3 – 2

Grupa A, ultimul act. Portugalia, cu sase puncte dupa doua etape, întâlnea Elvetia, tara gazda, dar cu doua înfrângeri la activ, într-un meci fara miza. Asa ca adevaratul derby a fost cel de la Geneva, unde s-au întâlnit Turcia si Cehia. Un meci pe viata si pe moarte, o partida care urma sa decida adversara Croatiei din sferturile de finala. A învins Turcia, 3-2 dupa o partida dramatica. Baietii lui Fatih Terim au reusit sa întoarca rezultatul neverosimil, de la 0-2, în ultimul sfert de ora!

Înaintea ultimului act, cele doua echipe se aflau la egalitate perfecta, iar daca meciul se termina indecis, se putea înregistra o premiera, ajungându-se înca din grupe la lovituri de departajare. Fatih Terim chiar si le-a dorit. Asa parea, cel putin. A început meciul extrem de defensiv, iar fundasii lui au rezistat bine pâna în minutul 34, când Jan Koller a reusit sa îsi plaseze celebra lovitura de cap la centrarea lui Grygera, obligându-l pe Volkan Demirel sa respinga sub bara transversala, în poarta. Asta dupa ce, doar cu o faza în urma, goalkeeperul turc intervenise perfect la picioarele lui Sionko, deschis de Jankulovski.

Trebuie notat ca echipa antrenata de Karel Bruckner a avut prima ocazie de gol înca din minutul 1, dar Matejovsky a ratat cadrul portii. Au mai fost încercari de a înscrie semnate de Jan Koller, în minutul 11, Sionko, 14 minute mai târziu si din nou Koller, cu trei minute înainte de pauza.

Turcia nu a reusit sa fie cu adevarat periculoasa în prima parte. Dar a iesit de la cabine decisa sa atace. Steril, întâi. Cehii par sa dea lovitura de gratie, înscriind în minutul 62, prin Plasil. Mai rateaza o ocazie de a se desprinde, în minutul 71, când Polak reia în bara centrarea lui Sionko! Aveau sa plateasca scump relaxarea. Vine ultimul sfert de ora. În minutul 75, Arda Turan este gasit de o minge care traverseaza careul, trecând nestingherita prin spatele buchetelor de jucatori. Calaul Elvetiei este liber si îl învinge pe Cech! În minutul 87, lovitura de teatru! Portarul lui Chelsea se bâlbâie, scapa înainte o minge usoara si Nihat, pe faza, egaleaza. Tot el înscrie dupa înca doua minute. Deschis la limita ofsaidului, vârful de atac turc îl executa pe aparatorul buturilor Cehiei cu un sut frumos de data aceasta. Un cosmar pentru echipa lui Karel Bruckner, care are sansa sa egaleze în prelungiri, dar Jarolim reia prea slab, din careu, spre poarta lui Volkan Demirel. Portarul cu semiluna pe piept îl loveste pe Koller fara balon si este eliminat. Dar nu se da 11 metri. Mingea se afla în afara terenului. Schimbarile erau efectuate. Între buturi intra Tuncay, dar nu are ce apara.

Fluierul final avea sa îi gaseasca pe cehi prabusiti. Tabela arata Turcia – Cehia 3-2. Dar elevii lui Karel Bruckner au pierdut pe mâna lor. Sau, mai bine zis, pe manusa uda a îngerului lor salvator, Petr Cech. Daca el nu gafa, daca… Dar de fiecare data exista multi de daca, dupa final. În fotbal si în viata.

Turcia s-a dovedit din nou o maestra a finalurilor. O echipa cu care croatii vor avea mult de furca în sferturi. Meritau sau nu sa câstige doua meciuri cu noroc? Meritau cehii sa piarda doua partide pe final? Iar ajungem la daca. Fotbalul se joaca pâna la ultimul fluier. Elevii lui Bruckner par sa nu fi stiut asta. Acum însa nu vor mai uita vreodata.  

Elvetia – Portugalia 2 – 0

Partida dintre Elvetia si Portugalia era una lipsita de orice miza, pentru ambele echipe. Gazdele paraseau turneul final, indiferent de scor, iar elevii lui Felipe Scolari se gândeau deja la sferturile de finala. Însa elvetienii au vrut cu orice pret sa ofere fanilor prima victorie de la Euro 2008, iar Hakan Yakin s-a ocupat cu vârf si îndesat de aceasta misiune, fiind artizanul victoriei. Rezervele lusitanilor au fost neputiincioase, spre disperearea selectionerului care s-a bazat duminica seara pe cea de-a doua garnitura.

Repriza întâi i-a gasit pe elvetieni în atac, dornici sa înscrie înca din primele minute. Cu toate ca s-au chinuit enorm sa ajunga la poarta adversa, gazdele s-au lovit de apararea bine organizata a lusitanilor. Nani a dat replica în minutul 18, executând puternic o lovitura libera, iar mingea a lovit transversala, dupa interventia lui Zuberbuhler. Patru minute mai târziu, Ricardo a fost si el pus la încercare de Inler, însa portarul portughez a intervenit exceptional, scotând balonul de sub bara. În faza imediat urmatoare, Senderos a blocat un sut ce putea sa aduca a treia înfrângere consecutiva pentru Elvetia la Euro 2008, iar tabela a ramas nemodificata. Dupa jumatate de ora de joc, Ricardo i-a demonstrat selectionerului ca se poate baza în continuare pe serviciile sale, respingând în extremis „capul” lui Yakin.
Postiga a ridicat în picioare toti fanii portughezi, în minutul 36, dar numai pentru câteva secunde, caci tusierul a ridicat fanionul pentru ofsaid, însa decizia s-a dovedit a fi o grava eroare de arbitraj. Dupa iesirea de la cabine, jocul a mai crescut în intensitate. Nani a trimis în bara, în minutul 52, dupa ce a ramas singur cu portarul advers. Pepe a fost la un pas de autogol în minutul 63, la o respingere defectuoasa a centrarii lui Inler. Însa tot elvetienii au deschis scorul, opt minute mai târziu, gratie inspiratiei lui Hakan Yakin, care a profitat de pasa geniala a lui Derdiyok. Si daca nu era de ajuns, Yakin a reusit „dubla” în minutul 83, transformând cu sânge rece un penalti obtinut de Barnetta. Lusitanii au cedat psihic spre final, iar Felipe Scolari s-a chinuit din greu sa îi calmeze, mai ales ca nu avea nevoie de alte cartonase galbene pentru meciul urmator. Centralul Konrad Plautz a pus capat partidei dupa doar doua minute de prelungire, iar gazdele nu si-au putut stapâni bucuria unei victorii istorice, chiar daca au parasit în aceeasi seara competitia pe care o gazduiesc.  


Intră acum și în grupul de