Fotbal, Euro 2008, Grupa C : Italienii jubileaza. Au invins Franta si sunt in sferturile de finala


Intră acum și în grupul de

Franta – Italia 0 – 2

Multe sperante ale României se legau de jocul de la Zurich, dintre Franta si Italia. Un 0-0 ne-ar fi dus în sferturile de finala chiar daca pierdeam la cel mult doua goluri. Antrenorul „cocosului galic”, Raymond Domenech, ne si vedea acolo. Dar nu a fost sa fie atât de simplu. Italia a reusit sa se impuna cu 2-0 si a obtinut calificarea pe care o credea posibila. Din pacate, România nu a putut sa învinga rezervele Olandei.

Domenech poate considera ca a avut parte de o zi absolut neagra. Echipa sa a început bine jocul, dar în minutul 8 Ribery se accidenteaza si nu mai poate continua meciul. Este înlocuit de Nasri, dar, fara „motor”, cocosii se gripeaza. Si sunt cât pe ce sa îsi piarda penele în minutul 11, când lovitura de cap a lui Panucci îl depaseste pe Coupet, dar intervine providential Makelele si respinge de pe linia portii. Si totusi, nenorocirile nu s-au terminat pentru jucatorii din tara care o are ca prima doamna pe Carla Bruni. În minutul 24, Abidal îl faulteaza din spate pe Luca Toni în suprafata de pedeapsa. Cartonas rosu si penalti pe care îl executa perfect Pirlo (aviz pentru Mutu). Coupet ghiceste directia, dar nu are ce sa faca.

Dupa primirea golului, francezii cad psihic. Norocul lor se numeste Luca Toni. A ratat atacantul lui Bayern cât în trei meciuri. A gresit tinta în minutul 28, iar un minut mai târziu expediaza din nou balonul pe lânga poarta lui Coupet. Trage si Henry pe lânga, în minutul 34. Italia se putea desprinde însa în minutul 44. Sutul lui Grosso a fost foarte bun, dar Coupet reuseste sa respinga în bara! Si se intra la cabine doar cu un gol trecut în contul macaronarilor. Si un om în minus în dreptul francezilor.

Si totusi, chiar în zece, Franta începe curajos repriza a doua. Benzema trage însa peste poarta, în minutul 49. Rateaza si Henry, sutând prea slab pentru Buffon. Iar dupa ce olandezii deschisesera scorul în fata României, Henry deviaza decisiv o minge expediata spre poarta lui Coupet de De Rossi, dupa o lovitura libera executata scurt, special pentru sutul lui. Era minutul 62, iar francezii nu mai sperau nimic. Si totusi, Domenech arunca în lupta înca un vârf, pe Anelka. Numai ca atacantilor le trebuie mingi. Iar la francezi nu a avut cine sa le dea… Ocazia cea mai mare o au „les Bleus” la sutul senzational al lui Benzema din minutul 74. Din pacate, în poarta italiana era Buffon, care respinge cu vârful degetelor. A mai fost o bara a lui Luca Toni în prelungiri. Dar Italia nu avea de ce sa regrete ca atacantul ei nu a înscris. Se calificase în sferturi. Iar daca trece de Spania, are ocazia sa îsi ia revansa asupra Olandei, în semifinale.  

Clasament 

1 Olanda 3 3 0 0 9-1 9p

2 Italia 3 1 1 0 3-4 4p

3 România 3 0 2 1 1-3 2p

4 Franta 3 0 1 2 1-6 1p 

Programul sferturilor de finala:

19 iunie: PORTUGALIA – GERMANIA

20 iunie: CROATIA – TURCIA

21 iunie: OLANDA –  Loc 2 Grupa D

22 iunie: SPANIA – ITALIA


Intră acum și în grupul de