Acțiune a Poliției Suceava cu mașini neinscripționate pentru depistarea pietonilor indisciplinați și a șoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor. Au fost aplicate 145 de sancțiuni

Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava, iar aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor, fapt ce a determinat polițiștii suceveni să continue acțiunile de prevenire a acestor evenimente.

Astfel, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat în ultima săptămână acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră, fiind concentrate în special în zonele rurale tranzitate de drumuri naţionale şi europene.

În paralel, în cursul zilei de joi, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Suceava, împreună cu polițiști din cadrul formaţiunilor de profil, sprijiniţi de polițiști de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat o acţiune tematica pe drumurile publice de pe raza judeţului Suceava, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

În cadrul acțiunii au fost controlate peste 300 vehicule şi au fost legitimaţi peste 350 de pietoni și au fost aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 38.095 lei, din care pietonilor le-au fost aplicate 37 de sancţiuni.

Sursa citată arată că în cadrul acţiunii au fost reţinute 11 permise de conducere, din care 5 pentru neacordare de prioritate.

La desfăşuarea acţiunii au fost utilizate vehiculele neinscriptionate din dotarea IPJ Suceava şi aparatura pentru captare imagini de pe radarele omologate si aparatul laser TrueCam. Puşi în faţa imaginilor filmate atât pietonii cât şi şoferii care nu au respectat legea au recunoscut că actele lor puteau duce la adevărate tragedii.

 

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

Poliția Suceava atrage atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă, precizează Poliția Suceava.

Poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Poliția Suceava atenționează părinții să nu lase copiii nesupravegheați în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun și subliniacă că cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circulă mașini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a școlii și a grădiniței.(N.B.)

 

loading...