Fotbal, Euro 2008, Grupa C : Adio Euro! Romania s-a autoeliminat


Intră acum și în grupul de

Olanda – România 2 – 0

Visul s-a terminat. Începuta cu acel egal muncit cu Franta si continuata cu o alta remiza, oarecum ghinionista, cu Italia, povestea tricolora a luat sfârsit marti seara, pe „Stade de Suisse” din Berna. Desi erau favoriti la calificare, baietii nostri nu s-au ridicat la nivelul adversarilor olandezi, “Portocala Mecanica” impunându-se cu 2-0 în urma unui meci în care România nu a aratat mai nimic. De acest rezultat a profitat Italia, care s-a impus cu acelasi scor în fata Franatei si si-a asigurat biletele pentru sferturile de finala.  

Prima repriza a început cu o oarecare prudenta, dar reluarea din întoarcere a lui Marius Niculae din minutul 5 a trezit jocul. Replica batava a venit în minutul 19, atunci când lovitura de cap expediata de Robin Van Persie a trecut putin peste transversala, faza repetându-se în minutul 27. Mutu era cât pe ce sa deschida scorul dupa jumatate de ora de joc, sutul sau de la 23 de metri trecând putin pe lânga bara din stânga a portii lui Stekelenburg. Contra si-a încercat si el norocul de la distanta, patru minute mai târziu, însa balonul a luat aceeasi traictorie.  

Desi a jucat fara noua titulari de drept, Portocala Mecanica a fost mai periculoasa si, în minutul 36, vitezistul Robben profita de o reluare cu exteriorul a lui Huntelaar, dar mingea se scurge pe lânga poarta aparata de Lobont. Momentul psihologic al partidei, daca poate fi vorba de asa ceva, s-a consemnat cu un minut înainte de pauza când, gasit bine de o pasa întoarsa de Rat, Codrea rateaza cea mai mare ocazie tricolora, sutând peste transversala, din pozitie centrala. Era 0-0 si la capitolul sperante stateam bine…  

Din pacate însa, repriza secunda a fost ultima a baietilor nostri la acest Campionat European. Lobont s-a dovedit providential dupa iesirea de la cabine, parând exceptional sutul lui Van Persie din minutul 50. Cinci minute mai târziu, Huntelaar a înfipt cutitul în spatele României cu un sut sec, dupa ce a reluat din sase metri balonul prelungit de Engelaar. Era 1-0 si eram obligati sa atacam.

Din pacate, nu am facut-o decât steril. În minutele urmatoare, Olanda pur si simplu ne-a invitat la joc, dar tricolorii au fost incapabili de o ofensiva clara. Abia în minutul 85, la un bambilici extraordinar în careul batav, Mutu si Florentin Petre au trecut pe lânga egalare. Si pentru ca amaraciunea sa fie si mai mare, Van Persie ne-a cumparat biletele de avion în minutul 89, cu un sut puternic care l-a învins pe Lobont. Scor final 2-0 si tricolorii se întorc la Bucuresti. Ramânem însa cu bucuria de a ne fi calificat la primul turneu final dupa opt ani de seceta si cu speranta. Cu speranta ca vom face o campanie buna în preliminariile Campionatului Mondial din Africa de Sud, unde putem arata o alta fata…


Intră acum și în grupul de