Sferturi de finala : Rusia produce marea surpriza a sferturilor


Intră acum și în grupul de

Olanda – Rusia 1 – 1 (1 – 3, dupa prelungiri)

Seria surprizelor de la Euro 2008 a continuat sâmbata cu calificarea Rusiei în semifinale, dupa ce a învins, de o maniera impresionanta, dupa prelungiri, nationala Olandei. Victoria rusilor confirma suprematia fotbalului din estul Europei, care si-a trimis deja doua reprezentatative în “careul de asi” al competitiei.

Dupa un mars triumfal în faza grupelor, olandezii au jucat excesiv de prudent în prima repriza a sfertului de finala cu Rusia,  “portocala mecanica” preferând suturile de la distanta în încercarea de a pune în pericol poarta adversa. Olanda avea sa ameninte cu adevarat buturile lui Akinfeyev abia în minutul 26, când Van der Vaart a executat bine o lovitura libera de pe dreapta, mingea a trecut prin fata portii, dar De Jongh si Van Nistelrooy au ratat de putin întâlnirea cu balonul. Rusii nu s-au lasat intimidati de ocazia olandezilor si au replicat imediat prin decarul Arshavin care, dupa o actiune personala pe partea stânga, l-a intins serios pe Van der Sar cu un sut la coltul lung. Presiunea la poarta olandeza a fost mentinuta prin doua suturi de la distanta expediate de Kolodin, torpilele fundasului rus ratând de putin tinta.

Marco van Basten nu a mai rabdat jocul sters prestat de Kuyt în avanposturi si-l schimba, în debutul partii secunde, cu Robin van Persie, însa jocul Olandei avea sa ramâna la fel de previzibil. Inevitabilul s-a produs în minutul 57, când vârful de lance Pavlyuchenko reuseste deschiderea scorului dupa ce reia ca la antrenament o centrarea venita de la Semak. Retrasi în defensiva cu tot efectivul, rusii au încercat sa blocheze fiecare atac a olandezilor, aflati într-o mare criza de inspiratie. Daca “portocalii” au avut în suturile disperate de la distanta ale lui Sneijder cele mai importante ocazii, de cealalta parte, rusii au trecut pe lânga golul doi în minutul 83, când noul-intratul Torbinski a fost blocat în ultimul moment din drumul spre gol, dupa un contraatac devastator purtat pe banda stânga. Insistentele eleviilor lui Marco Van Basten s-au concretizat cu patru minute înaintea finalului timpului regulamentar, experimentatul atacant Ruud van Nistelrooy restabilind egalitatea cu o reluare simpla la coltul scurt, dupa centrarea lui Sneijder din lovitura libera.

Prelungirile s-au desfasurat cu garda jos, ambele formatii jucând pe contre. Cu toate acestea rusii au fost mai periculosi, patrunderile în viteza marca Arshavin si sutul expediat în bara de Pavlyuchenko aducând panica la poarta lui Van der Sar. Pe fondul unui joc curajos, trupa lui Guus Hiddink a preluat din nou conducerea pe tabela de marcaj prin Torbinski, care a înscris cu o reluare acrobatica din doi metri. Cu noua minute înainte de finalul prelungirilor, Rusia visa din nou la semifinale, vis care avea sa se contureze prin reusita aceluiasi Arshavin, care înscrie pe final pentru 3-1 si trimite acasa una dintre favoritele turneului, Olanda.


Intră acum și în grupul de